Egy új kutatás feltárta, melyik az a 10 étel, amely a következő évszázadban már nem lesz kapható a boltokban és az éttermekben. A legnagyobb veszély a csirkefalatkákra és a halrudacskákra leselkedik, de a legtöbb húsféle és az édességek, illetve egyéb népszerű ételféleségek is érintettek lesznek a dologban - írja egy brit lap. A dailystar arról cikkezik, hogy búcsút vehetünk a csibefalatkáktól, a halrudacskáktól, de még a csokoládétól is.

Az élelmiszerkutatók tanulmánya kitér arra is, hogy a tenger gyümölcsei és a halrudak az óceán biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó szigorúbb előírások miatt tűnhetnek el, míg a csirkefalatok, a marhahús és a sertéshús iránti kereslet amiatt csökkenhet amiatt, mert a társadalom a növényi alternatívákat helyezi előtérbe az állatok kihalásának megakadályozása érdekében.

Az avokádó is eltűnhet, mert igencsak költséges lesz a termesztése és szállítása, ezenkívül – ahogy a kakaó esetében – a klímaváltozás is kedvezőtlen hatást gyakorol a termesztésére is.

A szakértő szerint a következő élelmiszerek vannak eltűnőfélben:

Tenger gyümölcsei és halrudacskák (36% az esély az eltűnésére) – helyükbe az algaalapú és laboratóriumokban kifejlesztett helyettesítők léphetnek, fenntartható és etikus alternatívát kínálva a klasszikus halételekkel szemben.
Csirkefalatok (32% az esély az eltűnésére) – helyette növényi alapú alternatívák, szója vagy borsófehérje állhat rendelkezésünkre, környezetbarát és erőszakmentes verzióként.
Marhahús (30%-os eséllyel tűnik el) – a növényi alapú hamburgerek, a gomba alapú pogácsák és a laboratóriumban termesztett húshelyettesítők váltják fel majd a hagyományos marhahúst, a túlzott húsfogyasztás káros környezeti hatásait csökkentve.
Sertéshús (28%-os eséllyel mondunk le ról) – egyre inkább a mesterségesen előállított, illetve növényi termékekkel helyettesítik majd, de a rovarokból kinyert fehérje is környezetbarát megoldásként terjedhet el.
Tofu (27 százalék rá az esély, hogy ez is eltűnik a boltokból) – akik a veganizmus híveként a tofura támaszkodtak, mint elsődleges fehérjeforrásra, kénytelenek lesznek más alternatívát keresni. Helyette tempeh, szejtán, vagy mesterségesen előállított növényi fehérjék lesznek forgalomban.