Magyarországon a lakások negyedében található légkondicionáló

Magyarországon a lakások csupán 27,6 százalékában van légkondicionáló berendezés, ami jelentősen elmarad a globális 35 százalékos átlagtól. A hőhullámok egyre gyakoribbak, és a klímakutatók szerint a magas hőmérsékletek a jövőben is megszokottá válnak, például Szegeden már a hőség előtt is mediterrán városokhoz hasonló átlaghőmérsékletet mértek.

A klimatizált otthonok száma Magyarországon több mint 1 millió, de ez a szám területileg nagyon eltérő. Szegeden például majdnem minden második lakásban (46 százalékban) található légkondicionáló, míg Győrben 31 százalék, Miskolcon pedig csak 19 százalék ez az arány. A legmagasabb arányokat a melegebb Alföldön találjuk, de a jövedelmi szint, a lakásállomány minősége és a helyi gazdaságszerkezet is befolyásolja a légkondicionálók elterjedtségét.

A térkép tanulmányozásával látható, hogy a legszegényebb térségekben, mint például Borsod- és Heves megye északi részén, Nógrád megyében vagy Baranya és Somogy megyék határtérségében rendkívül alacsony a légkondicionálóval felszerelt ingatlanok aránya. Ezzel szemben Budapesten, a nagyvárosok környéki elővárosi térségekben és a turisztikailag frekventált helyeken, mint például a Balaton környéke vagy Hajdúszoboszló, magasabb a légkondicionálók aránya. Halásztelek kiemelkedik, ahol az ingatlanok több mint fele rendelkezik légkondicionálóval.

Budapest kerületei között is jelentős eltérések vannak: a belsőbb kerületekben, ahol sok a műemléki védettségű épület, 30 százalék alatti a légkondicionálóval felszerelt ingatlanok aránya, míg a XIII. kerületben ez az arány bőven 40 százalék körül van, amit részben a panelek magas aránya is magyaráz. A Telex cikkében részletes térképen lehet nézegetni az arányokat.