A magyar kormány törekszik az olaj- és gázellátás diverzifikálására

A magyar kormány a gáz- és kőolajellátás diverzifikálására törekszik, ehhez azonban a környező országok és az Európai Bizottság támogatására, valamint új vezetékek megépítésére van szükség – hangsúlyozta Szijjártó Péter bukaresti beszédében. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország és Szlovákia már két éve kéri az Adria kőolajvezeték kapacitásbővítését, de Horvátország helyette ötszörösére emelte a tranzitdíjat.

Szijjártó a Transzatlanti Energia- és Klímaügyi Együttműködési Konferencián beszélt Magyarország 2050-re kitűzött karbonsemlegességi céljairól és arról, hogy 2030-ra az energiatermelését 90 százalékban fenntarthatóvá, szén-dioxid-mentessé kívánja tenni. Kiemelte, hogy a nukleáris energia, a napenergia és az autóipar átállása a hosszú távú gazdasági növekedés három fő pillérét képezik. A miniszter szerint Magyarország nem rendelkezik jelentős kőolaj- vagy földgázmezőkkel, sem tengerparttal, és nem kívánja szélerőművekkel tönkretenni a tájat, így a nukleáris energia és a napenergia marad a megbízható áramtermelési lehetőség.

A paksi nukleáris erőmű jelenleg az áramtermelés mintegy 50 százalékát biztosítja, a tervezett bővítéssel pedig a kapacitás a következő évtized elejére 4400 megawattra fog nőni. Ezáltal a részarány 70 százalékra emelkedik, a két új reaktorblokk működtetésével évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik kiválthatóvá, és a földgázimport 2,5-3 milliárd köbméterrel csökkenthető évente. Szijjártó hozzátette, hogy a bővítés 1,8 millió háztartást lát majd el tiszta árammal, miközben a már meglévő blokkok élettartam-hosszabbításának előkészítése is zajlik, és a projekt közvetlenül háromezer, közvetetten pedig 11 ezer munkahelyet teremt, valamint a következő hatvan évben 50-65 milliárd dollárral növeli a magyar GDP-t.

A napenergia terén az elmúlt öt évben nyolcszorosára bővült a kapacitás, jelenleg 6700 megawattot jelent, ami a teljes áramtermelő kapacitás 47 százalékát teszi ki. A harmadik növekedési és klímasemlegességi pillérként az autóipar elektromos átállását emelte ki a miniszter, amely nélkül nem lenne lehetséges a környezet- és klímavédelmi célok teljesítése. Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország a világ negyedik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójává vált, és a jelenlegi beruházások után a második helyre fog előlépni.

Szijjártó beszélt a földgázbeszerzésekről is, kiemelve, hogy Magyarország az első nem szomszédos ország, amely földgázt vásárol Törökországból, és idén megkezdődött a szállítás Azerbajdzsánból is. Ugyanakkor a délkelet-európai infrastruktúra kapacitása korlátozott, és az Európai Bizottság nem kíván anyagilag részt venni a fejlesztésben.