Nyári autózás: fontos tanácsok a biztonságos és kényelmes utazáshoz

A nyári hónapokban az autózás során különösen fontos figyelmet fordítani néhány lényeges szempont megfontolására, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és a baleseteket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni, mielőtt útnak indulunk.

Az idősebb autók klímaberendezése hosszabb időt vehet igénybe, hogy lehűtse a felmelegedett járművet. Ezért ajánlott először kiszellőztetni a forró levegőt az autóból az ajtók és ablakok kinyitásával. Ezt követően már hatékonyabban működhet a klíma, kevesebb üzemanyagot fogyasztva. A modern, konnektorról tölthető hibrid vagy elektromos autók esetében távolról is lehetséges a jármű lehűtése egy mobilalkalmazás segítségével.

A légkondicionáló használata során kerüljük a közvetlen hideg levegő irányítását a testünkre, és ne állítsuk túl alacsony hőmérsékletre a klímát. Hosszú utakon 20-22 fokos beállítás ajánlott.

Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk senkit, különösen kisgyereket vagy háziállatot, magas hőmérsékleten az autóban, még rövid időre sem. Az autók üvegházhatása miatt a belső hőmérséklet gyorsan elérheti az 50 fokot is, és sem a hővédő fólia, sem a résnyire nyitott ablak nem nyújt elegendő védelmet.

A vezetés során mindig olyan lábbelit válasszunk, amelyben biztonságosan tudjuk irányítani a járművet. Mezítláb, papucsban vagy magassarkúban vezetni nem ajánlott, mivel ezekben a helyzetekben nehezebb lehet például egy vészfékezés elvégzése.

Végül, de nem utolsósorban, a nyári melegben a gumiabroncsok nyomásának ellenőrzésekor ne lepődjünk meg a magas értékeken. A hőmérséklet emelkedésével a nyomás is nő, így nem szükséges azonnal levegőt kiengedni. Mindig a gyári értékeknek megfelelően ellenőrizzük a nyomást, lehetőleg minden tankoláskor.