A városi kánikula elleni küzdelem egyszerű módja: fehér tetők

A brit kutatók szerint a városok tetőinek fehérre festése jelentősen hozzájárulhat a nyári hőség csökkentéséhez. Ezzel nem csak kellemesebbé tehetők a forró napok, de a klímaberendezések használatának mérséklésével a környezetre gyakorolt hatás is csökkenhet.

Magyarországon és néhány szomszédos országban egyre nehezebben viselhető a nyári kánikula. Sokan keresik a megoldást a hőség hatásainak enyhítésére, és bár nincs csodaszer, a napsütést elnyelő felületeken végzett változtatásokkal lehet csökkenteni a hőmérsékletet. A University College of London kutatói egy egyszerű, de hatékony módszert azonosítottak: a tetők fehérre vagy más fényvisszaverő színre festésével mérsékelhető a hőség.

A Geophysical Researcher Letters folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók egy 3D-s klímamodellt alkalmaztak, amely London 2018-as két legforróbb napjának adatait használta fel. A modell segítségével hasonlították össze különböző módszerek hatékonyságát, mint például a festett tetők, zöld tetők, napelempanelek, földszinti növényzet és légkondicionálók hatása a külső hőmérsékletre.

A zöld tetők hatása változó volt: nappal 0,5 Celsius-fokkal csökkentették a hőmérsékletet, de éjjel a szerves anyagokban megrekedt hő miatt növelték azt. A lombhullató fák ültetése a zöldterületeken segített az éjszakai hőmérséklet csökkentésében, de nappal nem voltak hatékonyak a páratartalom növelése miatt. A napelemek és az utcai növényzet 0,3 Celsius-fokos csökkenést eredményeztek, ami nem tűnik soknak, de a környezet számára előnyös.

A fehérre festett tetők azonban a legjobb eredményeket mutatták. A kutatás szerint, ha ezt a módszert egész városokban alkalmaznák, akkor a hőt visszaverő tulajdonságuknak köszönhetően egyes területeken akár 1,1, de akár 2 Celsius-fokkal is csökkenthetnék a külső hőmérsékletet.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a "hűvös tetők" lehetnek a legjobb megoldás a forró napokon, hogy elviselhetőbb legyen az utcák hőmérséklete. Habár ezek az eredmények csak modellszámításokon alapulnak és a gyakorlatban még nem lettek kipróbálva, a fehér felületek hűsítő hatása közismert. Azonban felmerül a kérdés, hogy a városok tetőinek tömeges fehérre festése milyen esztétikai és környezeti hatásokkal járna.