A határértékeket jelentősen, akár százszorosan vagy ezerszeresen is meghaladó mértékben rákkeltő arzént és benzolt talált a Greenpeace a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban, adta hírül a zöldszervezet, amelynek közleményét a Telex szemlézte.

A budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, körülbelül az Óbudai-sziget északi csúcsánál október közepén éreztek először szúrós, büdös szagot a kutyasétáltatók és horgászok, amikor

olyan extrémen alacsony volt a Duna vízállása, hogy megindult a volt gázgyár rákkeltő mérgekkel szennyezett talajvize a folyóba.

A Greenpeace szerint az eredmények alapján már nem lehet halogatni a kármentesítést. A szervezet követeli a Duna folyamatos további szennyezésének befejezését is, mert ez az ország egyik fő ivóvízbázisa.

A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről

– jelentette be Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A mérés eredményei alapján az egyik folyadékminta cianidtartalma is meghaladta a talajvíz határértéket, erről itt található részletes táblázat.

A Greenpeace már többször is vizsgálta a szennyezést, és felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés, de azt írják, hogy semmiféle előrelépést nem tapasztaltak, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét. Egy 2021-ben elfogadott kormányrendelet alapján a kármentesítés határideje 2022. december 31. lett volna, ezt a határidőt az MVM Next kérésére módosították 2024. december 31-re (egyes részterületek esetében 2026. április 30-ra), áll a Greenpeace közleményében.