Cápák árasztják el Párizst egy új filmben

A Netflix nézettségi listájának élére tört egy váratlanul sikeres film, amelyben cápák lepték el a Szajnát és a triatlonozókat eszik meg. A Cápák a Szajnában című alkotás, Bérénice Bejo főszereplésével, a szaklapok szerint akár A cápa nyomdokaiba is léphet.

A cápás filmek között ritkán akad igazi gyöngyszem, de úgy tűnik, a Cápák a Szajnában kivételt jelent. Steven Spielberg klasszikusa, A cápa óta kevés alkotás érte el azt a kultikus státuszt, amit a műfaj megteremtője. A Cápák a Szajnában azonban a legnagyobb lapok szerint méltó lehet az örökséghez, a Guardian és a Variety is pozitívan írt róla, és a Netflixen is az élre tört.

A film története Sophia, a tengerbiológus és csapata körül bonyolódik, akik a műanyag-hulladékban fuldokló óceán cápáit tanulmányozzák. Egy gigantikusra nőtt cápa, Lilith mintavételezése során azonban fordul a kocka, és Sophia Párizsban találja magát szemben a múltjával. A film nem csak szórakoztatni kíván, hanem a klímaváltozás és a környezetszennyezés kérdését is előtérbe helyezi, bár tudományosan megalapozott érveket nem várhatunk tőle.

A Cápák a Szajnában rendezője, Xavier Gens korábban olyan műveket hozott létre, mint a Hitman: A 47-es ügynök vagy a Mayhem, és a Lupin sorozatból is rendezett epizódokat. A film tehát nem a műfaj forradalmasítására törekszik, hanem a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt.

A film kritikái és a nézői vélemények között azonban eltérések mutatkoznak. Míg a szaklapok dicsérik, addig a nézők gyakran értetlenkednek a felmagasztalásán, és sokan túlzónak találják a történetet.

A Cápák a Szajnában egyértelműen B-film, amely a klímavédelem és a környezetszennyezés kérdését is felveti, de nem akar több lenni, mint egy jól eső bűnös élvezet. A film végül is egy pörgős és feszes alkotás, amelyben hatásos akciójelenetek is helyet kapnak, és a végkifejlet előrevetítheti a lehetséges folytatást. Bérénice Bejo sztárfaktora és a Netflixen elért sikere alapján a cápák a streaming szolgáltatón is meghonosodhatnak.

A Cápák a Szajnában tehát nem A cápa újabb változata, hanem egy aktuális dilemmákkal teli, egyszeri szórakoztatásra alkalmas film, amely a 24.hu szerint 6,5/10 pontot érdemel.