A túrafelszerelések veszélyei: rákkeltő vegyi anyagok a termékekben

A brit Ethical Consumer által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a túrafelszerelések 82 százaléka tartalmazhat egészségre és környezetre egyaránt káros perfluor-alkil anyagokat.

Az Ethical Consumer által vizsgált 27 különböző túrafelszerelés közül 82 százalékukban találtak rákkeltő örök vegyi anyagokat, amelyek az emberi szervezetben felhalmozódva különböző egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezek a vegyületek, amelyeket PFA-ként is ismernek, rendkívül lassan bomlanak le, és többek között a termékenységre, a magzati fejlődésre, valamint bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatára is hatással lehetnek.

A brit kormány már korábban jelezte, hogy fontolgatja a PFA-k felhasználásának korlátozását a használati cikkeknél. Az Ethical Consumer kiemelte, hogy vannak már olyan gyártók, mint a Páramo és a Finisterre, akik nem használnak örök vegyi anyagokat, és más márkák, például a Fjällräven, az Alpkit, a Lowe Alpine és a Patagonia is törekednek a PFA-mentes termékek előállítására. Ezek a cégek azt ígérik, hogy 2025-re teljesen megszüntetik a PFA-k használatát.

Azonban az Ethical Consumert által vizsgált márkák közel fele még nem tett kötelezettségvállalást arra vonatkozóan, hogy mikor hagyják abba az örök vegyi anyagok használatát. A túrafelszerelések esetében a vízállóság biztosítása érdekében gyakran alkalmazzák a PFA-kat, ami a használat során a környezetbe kerülhet. A szakértők szerint a gyártás és az anyagok kidobása jelenti a szennyezés legfőbb forrását.

Európában több mint 23 ezer helyszín tekinthető PFA-forrásnak, ebből 2000 helyen koncentráltan jelen van ez a vegyület.