Debreceni környezetszennyezés: Kínai cég megbírságolása

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal három hét késéssel hozta nyilvánosságra, hogy a Halms kínai autóipari vállalatot 1,98 millió forintra bírságolta a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése miatt.

A Halms Kft. Debrecen melletti telephelyéről származó szennyezett vizet vezettek a Kisgugyori csatornába, amiért a cég bírságot kapott. A hatóságok május 22-én hoztak döntést a büntetésről, azonban a határozatot csak az önkormányzati választások után, június 11-én tették közzé.

A kormányhivatal ellenőrei januárban, bejelentés nélkül vizsgálták meg a Halms Kft. telephelyét, ahol észlelték, hogy a környék természetes vízelvezetőjébe, a Kisgugyori csatornába fehér színű anyag folyik. Megállapították, hogy ez a szennyezett víz a kínai cég területéről származik, és az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott vállalat a szennyezett esővizet nem az előírásoknak megfelelően vezette el.

A választások előtti időszakban többen is úgy vélték, hogy a Debrecen környéki akkumulátorgyárak tervei miatt csökkenhet a Fidesz népszerűsége. Ennek ellenére a városban Papp László polgármester, a kormánypárt jelöltje, közel 50 százalékos eredménnyel nyert, és a fideszes jelöltek az egyéni körzetekben is győzedelmeskedtek.

Június 12-én, a 24.hu cikkének megjelenése után az önkormányzat is közleményt adott ki az ügyben. Ebben külön fontosnak tartották kiemelni, hogy a Halms Kft. "fémmegmunkálással foglalkozik, az akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenysége nincs". Hozzátették, hogy a hatóságok "késlekedés nélkül, a leghatározottabban, a rájuk vonatkozó szakmai és jogszabályi előírásoknak megfelelően tették meg a szükséges intézkedéseket az önkormányzat támogatásával". Debrecen vezetése nem győzi hangsúlyozni, hogy urai a helyzetnek, és állítják, hogy a szennyezés az ipari park csapadékvíz elvezető rendszerében maradt, nem jutott ki a Kondoros-patakba.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal (HBVK) szerint a bírságról szóló határozat közzététele a megszokott ügymenet miatt csúszott a választás utánra, és a döntést a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tették közzé. A kormányhivatal hangsúlyozta, hogy a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta a céggel szemben és haladéktalanul intézkedett a környezetveszélyeztetés és a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, valamint hogy megakadályozzák a szennyezés terjedését, majd az előírt intézkedések betartását kétszer is ellenőrizték.

A kínai cég további szabálytalanságokat is elkövetett, többek között szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat, nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat, és nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem. A kormányhivatal szerint az a felvetés, hogy a háromhetes késlekedés a választások miatt volt, „nem lehetett más, mint a hatóságba vetett közbizalom megingatása, és társadalmi feszültségek generálása”.

A Halms Kft. mintegy 1,5 milliárd forintos állami támogatást kapott a magyar kormánytól a debreceni gyár két évvel ezelőtti építése idején. A mérlegadatok szerint azonban már a 2022-es csonka évben 748 milliós profitot termelt.