Debreceni környezetszennyezés: Kínai cég elleni eljárás

Három héttel az önkormányzati választások után hozták nyilvánosságra, hogy a debreceni Halms Hungary Kft. ellen környezetszennyezés miatt eljárás indult.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal csak a választásokat követően tette közzé azt a határozatot, amely szerint a Halms Hungary Kft.-t, egy kínai tulajdonú autóipari vállalatot, 1 millió 980 ezer forintos bírsággal sújtották. A cég a debreceni déli ipari parkban, a CATL akkumulátoripari óriás mellett építette fel gyárát. A hatóságok vizsgálata során kiderült, hogy a vállalat a szennyezett vizet titokban a Kisgugyori csatornába vezette. A bírságról szóló határozat május 22-én született meg, de csak június 11-én került nyilvánosságra.

A debreceni és környékbeli lakosok az akkumulátor-ipari beruházások miatt már másfél éve tiltakoznak, és a fideszes városvezetés támogatottságát is negatívan befolyásolhatja ez a helyzet. Ennek ellenére Papp László fideszes polgármester a vasárnapi önkormányzati választáson majdnem 50 százalékos eredménnyel megőrizte pozícióját, és a képviselő-testületben is megmaradt a Fidesz-többség. Az EP-választáson a kormánypártok három százalékot vertek a Tisza Pártra.

A kormányhivatali határozat szerint a Halms Hungary Kft. a környezetkárosításra rendezkedett be, mivel a szennyezett esővizet nem az előírásoknak megfelelően vezették el. A hatóság januárban tartott bejelentés nélküli ellenőrzést, ahol megállapították, hogy a Bánki Donát utcából a Kisgugyori csatornába fehér színű, emulziós anyag került. A vízszennyezést a mintavételi eredmények is egyértelműen alátámasztották.

A cég ellen indított eljárás során kötelezték őket a szennyező anyag által okozott jogellenes állapot megszüntetésére. A Halms Hungary Kft. az első ütemben 43 millió eurós beruházással hozta létre az alkatrészgyárat, amelyhez a magyar kormány körülbelül 1,5 milliárd forint támogatást nyújtott. A vállalat az elektromos autók motoregységeinek gyártására specializálódott.