Akkumulátorok veszélyes anyagait vizsgálták a kutatók

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a lítium-akkumulátorok gyártása során használt veszélyes anyagok, úgynevezett "örök vegyi anyagok" jelentős környezetszennyezést okoznak. A The Verge által ismertetett friss tanulmány szerint ezek a perfluor- és polifluor-alkil tartalmú anyagok (PFA) rendkívüli mértékben szennyezik a Föld vízkészletét és a talajt.

Az Egyesült Államokban már szigorították is ezen vegyületek használatát, és több ezer különböző fajtájuk létezik. A PFA-kat évtizedek óta alkalmazzák különböző termékek víz- és hőállóságának növelésére.

A Nature Communications folyóiratban közzétett kutatás szerint a PFA anyagok már a gyárak környezetében lévő talajban, üledékben és vizekben is megtalálhatóak, valamint a hulladéklerakókból kioldódó folyadékokban is kimutathatóak.

A kutatók 2022 januárja és októbere között Észak-Amerikában és Európában 87 különböző helyszínen vettek víz-, üledék- és talajmintákat, és 17 különböző akkumulátort is megvizsgáltak, amelyek közel kétharmadában mutatták ki a PFA alcsoportba tartozó anyagokat.

A vizsgált minták mindennapi életben használt eszközökből, többek között laptopokból, okostelefonokból és elektromos járművekből származtak.

Jennifer Guelfo, a Texasi Műszaki Egyetem adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy a kutatás nem az energiaforrások ellen irányul, hanem a káros hatásokra szeretnék felhívni a figyelmet. P. Lee Ferguson, a tanulmány másik szerzője szerint a tanulmány alapvetően egy kiindulópont, és reméli, hogy a kutatás hatására nagyobb figyelmet kapnak ezek és más hasonló vegyületek.

A lítiumion-akkumulátorok iránti kereslet a közeljövőben várhatóan folyamatosan nőni fog az elektromos járművek gyártása és a nap- és szélenergia felhasználása miatt.

: The Verge