Zöldnek álcázott befektetések finanszírozzák a környezetszennyező vállalatokat

A The Guardian és partnerei által végzett vizsgálat felfedte, hogy az Európai Unióban fenntarthatónak minősített alapok jelentős része olyan vállalatokba fektet, amelyek hozzájárulnak a bolygó szennyezéséhez. A fast fashion, fosszilis üzemanyagok és SUV-gyártók is megtalálhatók azok között a cégek között, amelyekbe ezek az alapok befektetnek, összesen 18 milliárd dollár értékben, ami a világ 200 legnagyobb környezetszennyezőjéhez kerül.

Az EU-ban a befektetők több mint 87 milliárd dollárt tartanak olyan alapokban, amelyek környezetvédelmi és társadalmi célokat hirdetnek, de ezek az alapok gyakran tartalmazzák a bolygót felmelegítő gázok legnagyobb kibocsátóinak papírjait is. Az elemzés szerint a befektetések mintegy ötöde olyan alapokban van, amelyek környezetbarát kifejezésekkel marketingelik magukat, így félrevezetve a közvéleményt.

A Voxeurop által vezetett vizsgálat a 25 legnagyobb szennyezőt azonosította nyolc különböző ágazatban. Az uniós irányelvek alapján közzétett adatok szerint ezekbe a vállalatokba jelentős összegeket fektetnek be.

A 200 legnagyobb szennyezőbe történő befektetések nagy része az úgynevezett "8. cikk" szerinti alapoktól származik, amelyek környezetvédelmi vagy társadalmi célokat támogatnak, további 2 milliárd dollár pedig "9. cikk" szerinti alapoktól kapnak, amelyeknek fő célja a fenntartható befektetés.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) és más európai felügyeleti szervek átfogó reformot szorgalmaznak a greenwashing, azaz olyan befektetések zöldnek minősítése ellen, amelyek valójában nem felelnek meg a fenntarthatósági kritériumoknak.

Az elemzés rámutatott, hogy a legnagyobb környezetszennyezőkbe történő befektetések jelentős része olyan alapokból származik, amelyek nevében szerepel az "ESG" (környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási) kifejezés. Emellett a nagy környezetszennyezőkbe történő befektetések egynegyede mindössze tíz vagyonkezelőtől származik.

Az ESMA frissített iránymutatásokat fogadott el, amelyek megtiltják azoknak az alapoknak, amelyek jelentős fosszilis tüzelőanyag-befektetésekkel rendelkeznek, hogy zöldként reklámozzák magukat.