Hevesi NMP-üzem: a lakosság aggodalma

A hevesi lakosok aggódnak egy lehetséges vegyi üzem, a BYN CHEMICAL vagy a magyar leányvállalata, a BYN HUNGARY Kft. létesítése miatt. Csárdi Antal (LMP) kérdéseket intézett Szijjártó Péterhez az ügyben, mivel a helyiek attól tartanak, hogy az üzem előzetes környezetvédelmi, egyéb hatástanulmányok és a lakosság tájékoztatása nélkül jöhet létre.

A képviselő szerint a kormány gyakran dönt a helyi lakosok feje felett vegyianyagüzemek telepítéséről. Csárdi Antal többek között arra volt kíváncsi, hogy tényleg tervezik-e az NMP (N-metil-pirrolidon) gyártását Hevesen, és hogy a cég munkatársainak irodái a városban lesznek-e.

A Sikeres Hevesért Mozgalom polgármesterjelöltje, Ollári-Vadon Mihály szerint a gyár az akkumulátorgyártást hivatott megkönnyíteni a kínai befektetők számára.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában nem cáfolta a hevesiek aggodalmait, és azt ígérte, hogy ha a tárgyalások sikeresen lezárulnak, a nyilvánosságot haladéktalanul tájékoztatják.

Az NMP veszélyes tulajdonságai miatt korlátozták az Európai Bizottság által 2018-ban. Reprodukciót károsító, súlyos szem- és bőrirritációt, valamint légúti irritációt okozó anyag, amely a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe.

Ezt az oldószert találták meg korábban Gödön, ahol a Greenpeace szerint a Samsung-üzem is használta. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szerint 2024. február 21-én dugulás következett be a gödi közüzemi szennyvízhálózaton, amely a szántó területre is kijutott.

A civilek szerint nincs magyarázat arra, hogy 2021-ben hogyan kerülhetett ki 81 tonna NMP-oldószer a levegőbe a gyárból.