A lítium-ion akkumulátorok rejtett veszélyei

A lítium-ion akkumulátorok gyártásához használt örök vegyi anyagok, úgynevezett PFA-k, komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, és a kutatók szerint a gyárak környékén, sőt, távolabbi területeken is szennyezik a környezetet.

A PFA-k, vagyis az örök vegyi anyagok, amelyek rendkívül lassan bomlanak le, nem csak a csomagolóanyagokban, samponokban, smink- és egyéb termékekben találhatók meg, hanem a lítium-ion akkumulátorok egyik alosztályában, a bis-FASI-ban is jelen vannak. Ezek az anyagok súlyos terhet rónak a környezetre és az emberi egészségre.

A Texasi Műszaki Egyetem tudósai által végzett kutatások során riasztóan magas szintű PFA-szennyezést találtak a gyártóüzemek közelében, valamint a távolabbi területeken is. A hulladéklerakókban elhelyezett akkumulátorokból származó PFA-k jelentős szennyezőforrásnak bizonyultak.

Jennifer Guelfo, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője szerint a fenntartható energiafelhasználás növelése mellett fontos, hogy ne szennyezzék be a gyártók a vizeket. A PFA-t tartalmazó akkumulátorhulladékra vonatkozó szabályozás hiánya miatt a legtöbb akkumulátor a szemétlerakókban végzi, ahol a kioldódó PFA-k beszennyezhetik a talajvizet.

A bis-FASI újrahasznosítása lehetséges, de jelenleg az akkumulátoroknak csupán az 5 százalékát hasznosítják újra. A kutatók szerint 2040-re az akkumulátor-hulladék mennyisége elérheti a 8 millió tonnát, ha nem növelik jelentősen az újrahasznosítás mértékét.

A bis-FASI egészségre gyakorolt hatását kevés tanulmány vizsgálja, de a gerinctelenekkel és zebrahalakkal végzett kísérletek azt mutatják, hogy már alacsony kitettség esetén is mérhető hatása van az anyagnak. A kutatók a 3M egyik minnesotai üzeménél és más vegyi anyagokat gyártó létesítményeknél vettek mintákat, és aggasztó mennyiségű mérgező anyagot találtak a talajban és a vízben, sőt a hóban is, ami arra utal, hogy a vegyszerek bekerülnek a légkörbe.

A PFA-k elleni hatékony fellépés időpontja egyelőre ismeretlen, de a kutatók szerint nagy körültekintéssel kellene kezelni ezeket az anyagokat, és nem szabadna, hogy az akkumulátorok egyszerűen a szemétbe kerüljenek.