Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására: a Szent István téren több mint negyven kiállító mutatja be édességeit – tudtuk meg a rendezvény főszervezőjétől.
– mondta Rebrus Csaba, aki a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) elnökeként is segíteni kívánja a hazai cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését.
Idén egy különleges ízvilágú sütemény lett Budapest desszertje. A cukrászverseny tavalyi győztese által választott idei két kötelező alapanyag a fekete ribizli és a tonkabab volt - árulta el az idei győztes süteményt megalkotó Sugar Design Cukrászda tulajdonosa.
– magyarázta el Horváth Eszter, aki kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio-étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és emiatt egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.
Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először fekete szezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított fekete szezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.
A zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét. A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben, így a készítők rögtön visszajelzést kaphatnak a fogyasztóktól. Nos, ha már itt tartunk, elárulhatom: nekem bejött.
Fotó: Wolfy