Magyarországon csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság, miközben a születések száma történelmi mélypontra süllyedt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt hónapokban Magyarországon csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság, miközben a születések száma történelmi mélypontra süllyedt.

A KSH legfrissebb munkaerőpiaci statisztikái szerint a foglalkoztatottak száma a második negyedévben elérte a 4,745 millió főt, ami 21 ezerrel több az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatott nők száma emelkedett, míg a férfiaké csökkent. A munkanélküliségi ráta 4%-ra csökkent, ami közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz. A munkanélküliség éves szinten növekedést mutat, azonban az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát figyelhettünk meg, ami az gazdasági helyreállás jele lehet. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra emelkedett, és a munkanélküliek átlagosan 10 hónapot keresnek új munkát, ami több a tavalyi 9,5 hónapnál. A munkanélküliek 35%-a 3 hónapon belül, 36%-a pedig legalább egy éve keres állást.

A KSH adatai szerint a születések száma 2024 júniusában 6040 volt, ami új mélypontot jelent, és 17%-kal kevesebb a tavalyi év azonos hónapjához képest. A halálozások száma 8863 volt, ami 5,9%-kal kevesebb, mint az előző évben. A természetes fogyás 2823 fő volt júniusban, ami magasabb, mint a tavalyi 2166 fő. Az első félévben a teljes termékenységi arány 1,36 volt, ami jelentősen alacsonyabb a tavalyi azonos időszak 1,49-es értékénél. A házasságkötések száma is 14%-kal csökkent júniusban az előző évhez képest. A születések számának csökkenése minden régióban megfigyelhető volt, a legnagyobb mértékben Budapest, a Nyugat-Dunántúl és Pest megyében. A halálozások száma kismértékben nőtt az Észak-Alföldön, de más régiókban csökkent. A természetes fogyás a legmagasabb a Nyugat-Dunántúlon, Budapesten és az Észak-Alföldön volt.

A születések számának csökkenése különösen aggasztó trendet mutat, hiszen 2023 júniusában 17%-kal kevesebb baba született, mint az előző évben, és az elmúlt 20 évben nem volt olyan hónap, amikor ilyen kevés születés történt. A szezonálisan kiigazított adatok is történelmi mélypontot jeleznek, ami rendszerszintű problémára utal.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4 : Article-5