Kamala Harris üzenete Netanjahunak: Befejezésre szorul a gázai konfliktus

Kamala Harris amerikai alelnök, aki a demokraták várható elnökjelöltje lesz a novemberi választáson, "őszinte és konstruktív" megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Harris a találkozón keményebb hangnemet ütött meg, mint Joe Biden, és "komoly aggodalmát" fejezte ki a gázai áldozatok miatt, hangsúlyozva, hogy Izrael védekezésének módja fontos. "Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen" – jelentette ki a Fehér Házban tartott személyes találkozó után, hozzátéve, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy érzéketlenek legyünk a szenvedéssel szemben és ő nem fog csendben maradni.

A találkozó jelentősége kiemelkedik, tekintettel arra, hogy Joe Biden elnök nemrégiben bejelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát és visszalép a jelöltségtől, így Harris kerülhet előtérbe a demokraták körében. Az alelnök a kétállami megoldás szükségességét is hangsúlyozta, miközben arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek tisztában a konfliktus "árnyaltságával". Barack Obama és Michelle Obama is támogatásukról biztosították Harrist, kiemelve, hogy rendelkezik „azzal a látásmóddal, karakterrel és erővel, amit ez a kritikus pillanat megkövetel”, és „mindent megtesznek” a megválasztásáért. Harris már megszerezte a demokrata küldöttek többségének támogatását, így nagy esély van rá, hogy ő lesz a demokraták hivatalos elnökjelöltje.

Netanjahu a Harris-szel való találkozó előtt már tárgyalt Biden elnökkel is. Az izraeli miniszterelnök a Fehér Házban folytatott megbeszéléseit egy nappal azután tartotta, hogy a kongresszusban heves beszédet mondott, amelyben "teljes győzelmet" ígért a Hamász fölött. Ezzel egy időben több ezer palesztinbarát tüntető is demonstrált az épület előtt. Netanjahu otthoni és nemzetközi nyomás alatt áll, hogy véget vessen a már kilencedik hónapja tartó izraeli-gázai háborúnak.

Harris hangsúlyozta az Egyesült Államok elköteleződését Izrael önvédelme felé, de hozzátette, hogy "nem teljesen mindegy, pontosan hogyan védi meg magát a zsidó állam". A várható demokrata elnökjelölt arra kérte a közel-keleti vezetőt, hogy kössön békét a Hamásszal és egy tűzszüneti megállapodásra van szükség, ami véget vet a háborúnak.

Kamala Harris jelöltsége szempontjából fontos tényező lehet, hogy milyen álláspontot képvisel Izraellel szemben, ugyanis korábban Joe Biden határozott kiállása a Netanjahu vezette állam mellett sok baloldali aktivistát feldühített, akik támogatására most Harrisnek nagy szüksége lehet. Benjámin Netanjahu pénteken Donald Trump republikánus elnökjelölttel is tárgyalt – írja a BBC.