Harry herceg aggódik Meghan Markle biztonságáért

Harry herceg szerint felesége, Meghan Markle veszélyben lenne, ha visszatérne az Egyesült Királyságba.

Harry herceg és Meghan Markle 2020-ban hagyták ott a királyi család aktív tagjainak sorát, és azóta Kaliforniában élnek. A herceg az elmúlt időszakban többször is visszalátogatott szülőhazájába, gyerekeik legutóbb 2022 júniusában voltak az Egyesült Királyságban, Meghan azonban utoljára 2022 szeptemberében, II. Erzsébet királynő temetésén jelent meg ott.

A Tabloids on Trial című dokumentumfilmben és az ITV-nek adott interjúban Harry herceg kifejtette, hogy miért nem tervezi, hogy feleségét és gyerekeit ismét az Egyesült Királyságba vigye. Aggodalmait azzal indokolta, hogy a médiában megjelenő negatív cikkek hatására akár egyetlen személy is veszélyeztetheti Meghan biztonságát. "Ez még mindig veszélyes, és elég egyetlen magányos szereplő, egyetlen ember, aki olvassa ezeket a dolgokat, hogy ezek alapján cselekedjen. És legyen szó késről vagy savról, vagy bármi másról, de ezek a dolgok valóban aggasztanak engem. Ez az egyik oka annak, hogy nem hozom vissza a feleségemet ebbe az országba" - szögezte le Harry a dokumentumfilmben.

Neil Basu, a Metropolitan Police korábbi terrorizmusellenes vezetője szerint a sussexi hercegné életét komoly fenyegetések érték, amíg az Egyesült Királyságban élt, és voltak esetek, amikor ezek miatt nyomozásokat folytattak és felelősségre vontak embereket.

Harry herceg és családja a királyi kötelezettségeik feladása után elveszítették a jogot az automatikus rendőri védelemre az Egyesült Királyságban. A herceg felajánlotta, hogy saját költségén finanszírozza a biztonsági intézkedéseket, de ezt a kezdeményezést elutasították. A brit kormány és a királyi család védelméért felelős bizottság (RAVEC) döntését, amely csökkentette a herceg biztonsági szintjét, a Legfelsőbb Bíróság bírája helybenhagyta. Harry herceg fellebbezni fog a döntés ellen, és szóvivője szerint csupán a RAVEC szabályainak törvényes alkalmazását kéri.

Harry a londoni legfelsőbb bíróságnak tett korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy két gyermeke számára rendőri biztonságra van szükség ahhoz, hogy otthon érezzék magukat az apjuk szülőhazájában. "Az Egyesült Királyság az otthonom. Az ország központi szerepet játszik a gyermekeim örökségében, és olyan hely, ahol szeretném, ha ugyanúgy otthon éreznék magukat, mint ott, ahol jelenleg az Egyesült Államokban élnek. De ez nem valósulhat meg, ha nincs lehetőség arra, hogy biztonságban legyenek, amikor brit földön tartózkodnak. A feleségemet nem tehetem ki ilyen veszélynek, és az életem során szerzett tapasztalataim alapján nem vagyok hajlandó magamat is feleslegesen veszélynek kitenni" - mondta Harry.

A gyermekkori légszennyezés hatása a felnőttkori tüdőre

Egy új tanulmány szerint a gyermekkorban belélegzett légszennyezés befolyásolja a felnőttkori tüdő egészségét.

A Guardian által ismertetett kutatás 1992-ben indult, amikor is a kaliforniai gyermekcsoportok légszennyezettségnek való kitettségét kezdték vizsgálni. A résztvevők közül néhányan mára már a negyvenes éveikben járnak.

Dr. Erika Garcia és munkatársai a Dél-kaliforniai Egyetemről több mint 1300 felnőtt részvételével végeztek kutatást, ahol részletes kérdőívek segítségével összehasonlították a gyermekkori egészségi állapotot, a légszennyezettséget és a felnőttkori tüdő egészségét.

A kutatás kimutatta, hogy a gyermekkorban nagyobb mértékű légszennyezettségnek kitett személyeknél felnőttkorban nagyobb a hörghurutos tünetek előfordulásának valószínűsége, különösen azoknál, akik már gyermekkorukban asztmás vagy tüdőproblémásak voltak. A légszennyezés hatása azoknál is kimutatható volt, akik gyermekkorukban nem szenvedtek tüdőproblémáktól.

A kutatások rávilágítanak arra is, hogy az 1952-es londoni szmog egészségügyi hatásai még ma is érezhetőek. Azoknál, akik a szmog idején méhen belül vagy csecsemőként éltek Londonban, nagyobb eséllyel alakult ki asztma gyermek- és felnőttkorban is.

A légszennyezés jelentősen változott az elmúlt évtizedekben, de a kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a mai légszennyezés is negatívan befolyásolja a gyermekek tüdőfejlődését, ami kisebb tüdőkapacitást és hosszú távú egészségügyi következményeket eredményezhet.