Strandbüfék ellenőrzése a Nébih által

A Nébih által végzett országos ellenőrzés során minden tizedik strandbüfében és street food egységben találtak tisztasági és élelmiszer-tárolási problémákat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 346 vendéglátóhelyet vizsgáltak meg, és az ellenőrzött helyek 11,5 százalékánál találtak tisztasági hiányosságokat, míg 10,2 százalékánál ételtárolási szabálytalanságokat tártak fel. Gyakori probléma volt a hűtve tárolás elmulasztása, a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges eszközök hiánya, valamint a készételek és az alapanyagok elkülönítésének hiánya is előfordult. Emellett a zöldségek megfelelő előkészítésének elmaradása is jellemző volt a kisebb helyeken.

Az ellenőrzések során 48 esetben indítottak eljárást, és a kiszabott bírságok összege 3 326 633 forintot tett ki. Továbbá 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, melyek értéke 703 507 forintot tett ki. Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagyi készítést, és egy Heves vármegyei pizzériázót is megvizsgáltak, ahol szintén problémákat találtak, többek között nyomonkövetési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kg mennyiségben.

A dolgozók egészségügyi könyve a büfék 9,8 százalékánál hiányzott, de ezeket a hiányosságokat rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás nem valósult meg mindenhol, az ellenőrzések 8,7 százalékánál tapasztaltak ebben hibát, míg az esetek 7 százalékában azt látták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket is voltak a büfékben.

A Nébih ellenőrei pozitívumként emelték ki az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatást, amely a vizsgált helyek többségénél megfelelő volt, valamint az előírt HACCP dokumentációkat is vezetik az egységek, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol nem a valóságnak megfelelő adatokat regisztráltak.

A nyári szezonális ellenőrzések augusztus 15-ig tartanak, és idén kiemelt figyelmet fordítanak többek között a Balaton-környéki vendéglátóhelyekre, fesztiválok büféire, a kormány és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei által ellenőrzött grillsajtokra, növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is.