Újabb EU-s pénzmegvonás fenyegeti Magyarországot

Az Európai Bizottság (EB) fontolóra vette, hogy a szuverenitásvédelmi törvény miatt további pénzeszközöket vonjon meg Magyarországtól. Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa szerint a törvény sérti az EU demokratikus értékeit és alapvető jogait.

Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa, Didier Reynders egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a szuverenitásvédelmi törvény kapcsán is alkalmazhatják a felzárkóztatási támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert. Ez azt jelentheti, hogy Magyarország újabb pénzmegvonásokkal nézhet szembe a jövőben.

A feltételrendszer lényege, hogy az EU-s fejlesztési támogatásokat csak azok a tagállamok kaphatják meg, amelyek tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat és az Alapjogi Charta előírásait. A szuverenitásvédelmi törvény ellen februárban indított kötelezettségszegési eljárás során az EB megállapította, hogy a törvény többek között a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, a személyes adatok védelméhez, a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságához, az egyesülési szabadsághoz, az uniós polgárok választójogához, valamint a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogokat sérti.

Reynders hozzátette, hogy a kötelezettségszegési eljárás mellett a felzárkóztatási pénzek egy részének felfüggesztését is mérlegelik a jogszabály miatt. Jelenleg körülbelül 2,4 milliárd euró, azaz közel 950 milliárd forint értékű kohéziós forrást blokkol az EB Magyarország számára, ami a gyermekvédelmi törvény és több más, az EU alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt hozott hasonló döntések sorába illeszkedik.

Az EB szerdán elfogadott éves jelentése a jogállamiság helyzetéről többször kitér a szuverenitásvédelmi törvényre, hangsúlyozva, hogy az aláássa a civil tér működését és még inkább korlátozza a civil társadalmi teret. A decemberben elfogadott törvény egy csomag része, amely többek között az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalról szól, ami lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Civil szervezetek szerint valójában önkényvédelmi törvényről van szó, és a célja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson.

A Népszava értesülése szerint az üggyel kapcsolatban az Index kérdéseket küldött a kormánynak. Amint választ kapnak, frissítik cikküket. Reynders kijelentése szerint "Magyarország egy igazi rendszerszintű kérdés az Európai Bizottság számára a jogállamiság területén".