Az UEFA súlyos büntetése a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 50 millió forintra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ), mivel a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásokat és egyéb sportszerűtlen viselkedést tanúsítottak az Európa-bajnokságon.

Az UEFA a magyar szurkolók sportszerűtlen viselkedése miatt, többek között tárgyak – jellemzően poharak – pályára dobálása, tűzijáték és pirotechnikai eszközök használata, valamint sporteseményekhez nem illő, provokatív üzenetek miatt már korábban is összesen mintegy 38 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést szabott ki a három csoportmérkőzésen. Az MLSZ-t értesítették arról is, hogy a magyar szurkolók által elkövetett rasszista megnyilvánulások miatt eljárást indítottak a magyar szövetséggel szemben.

Az UEFA Fegyelmi Bizottságának határozata szerint a Németország és a Skócia elleni mérkőzéseken a magyar szurkolók egy része több alkalommal is "cigányozott", ami sportszerűtlen magatartásnak minősül. A rasszista megnyilvánulások miatt kiszabott szankcióként a magyar válogatott soron következő idegenbeli mérkőzésén nem engedélyezik a magyar szurkolóknak történő jegyértékesítést, azonban a büntetés végrehajtását kétéves próbaidőre felfüggesztették. Emellett a magyar szövetséget 12 millió forintnak megfelelő pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.