Orbán: Meló van!

Reggel még kormányülésen vesz részt, este már Tusnádfürdő felé veszi az irányt a miniszterelnök.

„Meló van!” feliratú kép jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán csütörtökön. A fotón a miniszterelnök ismerős mozdulattal, táskája pántjába kapaszkodva érkezik a reggeli kormányülésre.

Orbán Viktor a közösségi oldalán röviden annyit közölt: "Reggel kormányülés, este irány Tusnádfürdő!". Este már Tusványosra utazik, ahol idén is megtartja majd szokásos „iránymutató beszédét”. A magyar miniszterelnök eddig szinte minden évben szolgált egy-egy vaskos mondattal, amit a hazai és külföldi sajtó hetekig elemezhetett.

A kormányfő nyara a soros uniós elnökség, az EP új frakciójának alakulása és a hazai ügyek háromszögében zajlik. Eközben az ukrán Lukoil-blokád elhárítása, a határunknál zajló orosz-ukrán háború, és a magas államadósság leszorítása és ennek kapcsán a gazdaság kormányzása ad vélhetően témát a mai kormányülésnek.

Elhíresült beszéde, melyben illiberális országnak nevezte Magyarországot, épp most lett tíz éves. A hagyományoknak megfelelően a miniszterelnök idén is szombat délelőtt mond beszédet a tusványosi szabadegyetemen.

A 33. Tusványos rendezvényén, ahol Orbán Viktor is részt vesz, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori vezetője is előadást tartott. Az RTL Híradó kérdezte Kásler Miklóst arról, hogyan lehetséges, hogy 35 fokban klíma nélküli kórtermekben transzplantálnak gyerekeket. Kásler hangsúlyozta, már két éve nem ő felelős az egészségügyért, és hozzátette, hogy életmentő beavatkozások esetében nem jelenthet kifogást a meleg a műtőkben. „30 évvel ezelőtt én ötvenfokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet” – nyilatkozta. A rekordhosszan tartó hőségriadó alatt több kórházban is el kellett halasztani a műtéteket, mert több intézményben is elromlottak a klímaberendezések.

: article-1 : article-2 : article-3