Donald Trump kampányának helyszínei és a merénylet utóhatásai

Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányának helyszínei megváltoznak egy merénylet következtében, mely során a titkosszolgálat igazgatója is lemondott. A jövőbeni gyűlések belterekben kerülnek megrendezésre, és a szabadtéri események szigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajlanak majd.

Donald Trump a jövőben nem tervez több szabadtéri gyűlést tartani, miután egy ilyen rendezvényen merényletet követtek el ellene Pennsylvania államban. A kampány működését ismerő források szerint a jövőbeni gyűlések inkább beltéri helyszíneken lesznek, vagy olyan szabadtéri eseményeken, ahol a bejáratokat és a környezetet jobban lehet ellenőrizni.

A merénylet következtében lemondott a titkosszolgálat igazgatója, Kimberly Cheatle, aki 2022 augusztusa óta töltötte be ezt a tisztséget. Cheatle egy levélben fejtette ki döntését, hangsúlyozva a titkosszolgálat küldetését és felelősségét, valamint azt, hogy nem szeretné, ha a lemondásra való felszólítások elterelnék a figyelmet a titkosszolgálat munkájáról.

A merénylet részleteiről is több információ látott napvilágot. Egy testkamerás felvételen a titkosszolgálat munkatársai beszélgetnek az elkövetőről, Thomas Matthew Croocksról, aki a merénylet után holtan feküdt egy tetőn. A felvétel egy Fox News riportere által került nyilvánosságra, és a Daily Mail cikkén keresztül érhető el. Chuck Grassley republikánus szenátor tette közzé a felvételeket, amelyeket a helyi rendőrség különleges alakulatának egyik tagjának testkamerája rögzített.

A támadás során Donald Trump beszéde közben dördültek el a lövések, és a helyzetet követően a biztonsági személyzet gyorsan lekísérte őt a színpadról. A merénylet során legalább két ember vesztette életét, egy harmadik résztvevőt meggyilkoltak, míg Trump könnyebben megsebesült.

Kimberly Cheatle a képviselőház felügyelőbizottsága előtt tanúvallomást tett, elismerve, hogy a merényletkísérlet a titkosszolgálatnál évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt. Cheatle vállalta a teljes felelősséget a biztonsági mulasztásokért, és hangsúlyozta, hogy a volt elnök biztonságát a lövöldözés előtt megerősítették. A törvényhozók által szorgalmazott lemondása végül megtörtént.

A rendőrök és a különleges ügynök a felvételeken arról beszélgetnek, hogy biztos, hogy Crooks volt a merénylő, és egyeztetnek a mesterlövészek által küldött képekről, amelyek alapján beazonosítható volt. A rendőrök egyik mesterlövésze látta, ahogy Crooks megérkezik egy biciklivel vagy motorral, de később elvesztették szem elől. Beszélnek egy elhagyott bicikliről vagy motorról is, hogy az a merénylőhöz tartozik-e, de ezt nem tudják biztosan. A rendőrök letartóztattak néhány gyanús személyt is, akik a Secret Service ügynökeit és a merénylőt videózták, majd a lövések hallatán szaladni kezdtek. Az ügynök szerint ez nem feltétlenül gyanús viselkedés, de nem tudni, hogy a videózóknak köze van-e a merénylőhöz. A sérültek és áldozatok számáról is beszélnek a felvételeken, bár ezek részletei nem teljesen érthetőek.