Felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése

Több mint 121 ezer diák várja izgatottan a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak bejelentését Magyarországon. Idén a jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan képzésre, míg 3%-a szakképzésre pályázott. Az MTMI+ programok (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrár, orvosi és művészeti) népszerűsége több mint 10 000 fővel nőtt a 2023-as évhez képest. A legnépszerűbb szakok közé tartozik a közgazdaságtan, a tanárképzés, a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatika és az óvodapedagógia.

A magyar felsőoktatási felvételi rendszerben összesen 500 pont szerezhető, amelyből 200 pont a tanulmányi eredmények, 200 pont az érettségi eredmények, és 100 pont a bónusz pontok alapján kerül kiosztásra. Az intézményeknek nagyobb szabadságuk van a különböző tevékenységekért járó pontok meghatározásában. A Mathias Corvinus Collegium külön lehetőségeket kínál a tehetségfejlesztési programokban részt vevő diákoknak a plusz pontok megszerzésére.

A Mathias Corvinus Collegium programjai egyre népszerűbbek, több mint 7600 diák tanul 28 helyszínen a Kárpát-medencében. A Fiatal Tehetség Program idén rekordszámú jelentkezőt vonzott, ami a kiegészítő oktatási programok iránti növekvő érdeklődést jelzi. A középiskolát befejező diákok július 28-ig jelentkezhetnek a Budapesti Egyetemi Programra, míg más városokban augusztus 8-ig, amely alapozó oktatást és támogató közösséget kínál.

Az MCC Egyetemi Programján keresztül ingyenes tehetségfejlesztő programokat kínál több diáknak, célja, hogy magas színvonalú alapismereteket nyújtson, amelyeket a diákok magabiztosan használhatnak tanulmányaikban és karrierjük során.

Az idei évben közel 121 ezer diák jelentkezett a szeptemberben induló felsőoktatási programokra. A felvételi ponthatárokat a felvi.hu weboldalon este 8 órakor tették közzé. Azok a diákok, akik megadták mobiltelefonszámukat, SMS értesítést kaptak. Idén nincs központi minimum pontszám, az intézmények dönthetnek a további pontokról. Egyes egyetemek magasabb pontszámokat követeltek meg a felvételihez az előző évekhez képest. Az Oktatási Hivatal közzétette a 2024-es felvételi ponthatárokat népszerű programokra, mint például a Gazdálkodás és Menedzsment, Pszichológia, Jog, Ápolás, Nemzetközi Üzleti, Pénzügy, Kommunikáció és Számítógépes Programozás. A hivatalos értesítés az E-felvételin lesz elérhető augusztus 1-ig. Azok a diákok, akik nem nyertek felvételt, megpróbálkozhatnak újra a pótfelvételi eljárás során. Tavaly közel 11 844 diákot vettek fel ezen a módon.

A felvételi ponthatárokat a Felvi.hu-n tették közzé. A Semmelweis Egyetem általános orvostudományi programjára például 424 pontot kellett elérni. Összeállították a 2024-es és 2023-as népszerű programok jelentős ponthatárait, beleértve az általános orvostudomány, jog és mérnöki programokat. A pontszámítási rendszer a tanulmányi eredményeket, az érettségi eredményeket és a további pontokat foglalja magában. Az egyetemek legfeljebb 500 pontot oszthatnak ki, és idén változások voltak a pontok számításában. A felvételi ponthatárokat a rendelkezésre álló helyek száma és a jelentkezők összpontszáma befolyásolja. Fontos figyelembe venni a felvett diákok átlagos pontszámait a programok közötti jobb összehasonlításhoz.

Az Oktatási Hivatal kihirdette a felsőoktatási intézmények ponthatárait, amelyet az Eduline közölt. Idén a közkedvelt egyetemek legnépszerűbb magyar nyelvű, államilag támogatott nappali tagozatos alapképzéseire az alábbi pontszámok elérésével lehetett felvételt nyerni:

Kereskedelem és marketing

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem:
  • Budapesti Gazdasági Egyetem: 371
  • Debreceni Egyetem:

Gazdálkodás és menedzsment

  • Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (kereskedelem és marketing (angol nyelven): 371
  • Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar: 370
  • Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar: 371
  • Budapesti Corvinus Egyetem:
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 351

Pszichológia

  • Debreceni Egyetem – 443 pont
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem – 453 pont
  • Károli Gáspár Református Egyetem – 441 pont
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem – 460 pont
  • Pécsi Tudományegyetem – 437 pont
  • Szegedi Tudományegyetem – 446 pont.

A Budapest Parkban idén is együtt, egy óriási buli, a Pont Ott Parti keretén belül várhatták a fiatalok a hivatalos felsőoktatási ponthatárok bejelentését, ahol már délután 4 órától színes zenei programok és kiállítók tették izgalmasabbá a felvételi ponthatárok kihirdetése előtti órákat. A bulin Lil Frakk és Doór társaságában mutatta meg, hogyan is kell igazán bulizni, de a DJ páros mellett Manuel is szórakoztatta a közönséget, és még mindig nincs vége: a Parkban egészen 22:00-ig várnak mindenkit a zenei programok, utána pedig folytatódik az Afterparti is.

Az idei évben a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán húzták a legmagasabb ponthatárt, 478 pontot kellett elérni, míg tavaly a pénzügy és számvitel szakra kellett a legtöbb pontot behúzni, egészen pontosan 464-et. Az Eduline adatai szerint a toplista további helyein idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogászképzése (476 pont), a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok (angol nyelvű, állami) szaka (474 pont), a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia (levelező, állami) szaka (470 pont), és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász (állami ösztöndíjas) szaka (467 pont) szerepeltek.