Mészáros Lőrinc alvállalkozói a belgrádi stadionépítkezésen

Elkezdődött a Belgrád melletti Szurcsinban a szerb nemzeti stadion építkezése, melybe Mészáros Lőrinc alvállalkozói is beszálltak. Az Utiber és a Viköti 14 millió euró értékű megbízást kapott a projektben.

A Nemzeti Sport és az Ekapija szerb portál, valamint a Népszava beszámolója szerint a 52 ezer férőhelyes stadiont 515 millió euróból építik, a tervek szerint 2026-ra készül el. A magyarországi Utiber, amely a mélyépítésre és közlekedési infrastruktúrára specializálódott, valamint a vízgazdálkodás és út-, autópálya-, illetve vasútépítési tervezési és mérnöki tanácsadói feladatokat ellátó Viköti kapott megbízást a munkálatokra.

Mindkét vállalat Mészáros Lőrinc rendszeres alvállalkozója, és korábban is részesültek jelentős megbízásokból. Az Utiber például a ferencvárosi sínek átpakolását tervezhette meg 1,2 milliárd forintért, és nyertese volt a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kiírt, közel 31 milliárd forintos út- és vasúttervezési megállapodásnak is 2021-ben. A Viköti mérnöki iroda a hármas metró káposztásmegyeri meghosszabbítását tervezhette meg 3 milliárd forintért 2018-ban, annak ellenére, hogy már akkor tudható volt, nem lesz rá pénz.

A beruházás mértékéhez képest a 14 millió eurós megbízás nem számít kiemelkedően nagynak, de ez a két cég részesülhet a Mészáros Lőrinc által vezetett, 35 évig érvényes autópálya-koncesszió áldásaiból is. Az Utiber legnagyobb tulajdonosa Almássy László, aki 2020-ban 6,6 milliárd forintos forgalmat és 1,4 milliárd forintos profitot ért el. A Viköti többségi tulajdonosa Borda Szabolcs, akinek korábban közös cége volt Borda-Almássy Eszterrel, az Utiber-tulajdonos Almássy László egyik cégének ügyvezetőjével.

Az új nemzeti stadiont eredetileg 2020-ban kezdték volna el építeni, de a koronavírus-járvány miatt csúszott a projekt. Aleksandar Vučić köztársasági elnök 2021-ben is ígéretet tett rá, hogy még abban az évben megkezdődnek a munkák, és két-három év múlva már állni fog az új stadion. A stadionépítés mellett más gigaberuházás is zajlik Belgrádban, a szerb mini-Dubaj projektnek is tekinthető Belgrade Waterfront gigaberuházást májusban személyesen is megnéztük.

A stadion látványterve a cikk nyitóképén látható, míg a kapcsolt képen Vasvári Tamás fotója szerepel.