Joe Biden nem indul újra az elnökválasztáson

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy nem kíván újra elnökjelöltként indulni 2024-ben, helyette alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Egy hét karantén után, amit COVID-19 fertőzés miatt töltött, Biden negatív teszteredménnyel tért vissza a Fehér Házba, és tünetei is alábbhagytak. A Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az elnök készen áll az ország vezetésére, és elutasította az elnök lemondására vonatkozó felszólításokat. Biden az Ovális Irodából fogja tájékoztatni a nemzetet jövőbeni terveiről.

Kamala Harris dicsérte Biden teljesítményét, amikor meglátogatta a kampánycsapatát, és kijelentette, hogy Biden alkalmas az elnöki feladatok ellátására. Az elnök szerdán televíziós nyilatkozatot tesz, amelyben tájékoztatja a közvéleményt az elnökjelölti küzdelemből való visszalépéséről.

A nemzetközi színtéren, az izraeli hadsereg újabb földi támadást hajtott végre Khan Yunisban, a Gázai övezet második legnagyobb városában, aminek következtében több tucat palesztin sebesült meg. Ezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat a katonai művelet miatt. Az izraeli hadsereg csökkentette a humanitárius övezetet, és felszólította a város keleti részének kiürítésére, a területen jelen lévő Hamászra hivatkozva. Az ENSZ bírálta az izraeli hadsereg cselekedeteit, mondván, hogy az evakuálási parancs nem volt kellően világos, és nem hagyott elegendő időt a polgári lakosságnak az érintett területek elhagyására.

Az Egyesült Államokban palesztin tüntetőket tartóztattak le az amerikai rendőrök a Kongresszus egyik irodaházában kedden. Ez az esemény Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök képviselőházban és szenátusban tartandó közös ülésének előestéjén történt. Ezt követően Joe Biden elnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt tárgyalásokat folytat az izraeli miniszterelnökkel. A demokrata alelnökjelölt, Kamala Harris szintén tervezi, hogy találkozik Netanjahuval.