21 millió forintot csaltak ki egy idős férfitól

Egy 60 éves férfi számlájáról három perc alatt több mint 21 millió forint tűnt el, miután beszélt az állítólagos befektetési bankárjával.

  1. július 15-én egy 60 éves férfi beszélgetett egy cég befektetési ügyintézőjével. A telefonbeszélgetés után, alig három perc leforgása alatt, három részletben illetéktelenül utaltak át több mint 21 millió forintot a férfi számlájáról, anélkül, hogy ő tudomást szerzett volna róla.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság csalás bűntett miatt indított eljárást, és vizsgálja, milyen módszerrel sikerült megtéveszteni a férfit, aki befektetéseit szerette volna saját hasznára fordítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Rendőrség Mátrix Projektjének keretein belül folyamatosan keresi az online csalások elkövetőit. A rendőrség tapasztalatai szerint a bűnözők módszerei számosak, céljuk pedig közös: az áldozatok banki adatainak megszerzése és számláikhoz való hozzáférés.

A rendőrség tanácsai a következők: ha bank nevében gyanús tranzakciókra hivatkozva telefonon keresik, minden esetben szakítsa meg a hívást, és ezután személyesen, vagy a pénzintézet által megadott telefonszámon keresztül visszahívással győződjön meg annak valóságtartalmáról. Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait, ne küldjön másolatot okmányairól, és ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára. További hasznos információk az online bűncselekmények megelőzéséről a www.kiberpajzs.hu oldalon találhatók – hívta fel a figyelmet a police.hu.