A magyar EU-elnökség célkitűzései

Bóka János, a magyar Európai Unió ügyekért felelős minisztere, kiemelte az EU-elnökség céljait, amelyek a választók által kívánt változásokat tükrözik a versenyképesség, a védelmi együttműködés és a demográfia területén.

A 33. Tusványos eseményen Bóka János hangsúlyozta, hogy az EU-nak alapvetően meg kell változtatnia a gondolkodásmódját, hogy tükrözze az európai polgárok által kívánt változásokat. A magyar EU-elnökség számos kihívással néz szembe, beleértve az EU vezetőinek kritikáját és a tagállamok közötti egység hiányát. Bóka kiemelte azoknak a területeknek a fontosságát, ahol az együttműködés eredményeket hozhat, és hatalmas politikai felelősséget érez az elnökség alatt elérhető eredményekért.

Az európai integrációval kapcsolatban Bóka ellentétes nézeteket említett: egyesek az együttműködés erősítését, mások az integráció elmélyítését tartják fontosnak. Bírálta az elmúlt öt év sikertelen EU-programjait, és hangsúlyozta a kézzelfogható előnyöket nyújtó kezdeményezések szükségességét. Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője, a brüsszeli döntéshozatal profitvezéreltségét kritizálta, amely szerinte aláássa a demokráciát, és úgy véli, a legfontosabb témák háttérbe szorulnak az EU működésében.

Vincze Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az EU intézményeiben tapasztalható szólásszabadság hiányát kifogásolta, kiemelve a baloldali nézetek dominanciáját. Reményét fejezte ki a magyar elnökség sikerében a nemzeti kisebbségek ügyeinek kezelésében, és felhívta a figyelmet a választók változás iránti igényére. Annak ellenére, hogy ígéreteket tett Ursula von der Leyen, Vincze úgy érezte, hogy az EU nem lépett fel ezekben az ügyekben, és egy egységes kritériumrendszer bevezetését javasolta a kisebbségek jogainak védelmében.

Vincze Loránt hangsúlyozta a magyar kisebbség erősebb jelenlétének fontosságát az Európai Parlamentben, és bírálta a jobboldali frakciók kulcspozíciókból való kizárását. Keresztes László Lóránt a demokráciával kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet az EU-ban, és hatékonyabb, valamint eredményesebb uniót sürgetett az integráció mélyítése helyett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy cselekedni kell Magyarország természeti erőforrásainak védelme érdekében, és számonkérte Bókát, miért nem működnek együtt az EU-val egy ilyen fontos kérdésben, mint a vízgazdálkodás.

Bóka hangsúlyozta, hogy az EU-n belüli kollektív cselekvésen keresztül kell bizonyítani az hozzáadott értéket, és kifejezte a magyar elnökség elkötelezettségét Bulgária és Románia teljes Schengeni övezethez való csatlakozásának elősegítésében. A magyar EU-elnökség célja, hogy olyan javaslatokon dolgozzon, ahol a közös cselekvés hozzáadott értéket jelent az egyes tagállamok cselekvéseivel szemben. A kerekasztal-beszélgetés során kiemelték az európai integrációval kapcsolatos eltérő nézeteket és az EU-nak a kisebbségi jogok és a vállalati döntéshozatalra gyakorolt befolyás kérdéseinek kezelésében tapasztalható kihívásokat.