Kokainnal szennyezett cápák a brazíliai partoknál

Egy friss tanulmány szerint a brazíliai partok mentén élő éles orrú cápák (Rhizoprionodon lalandii) szervezetében kokain nyomait fedezték fel, ami aggasztó jele a vízi ökoszisztémák emberi eredetű szennyeződésének.

A kutatók a kokainfogyasztás növekedését, a nem megfelelő szennyvízkezelést, a kokaintermelésből származó vízelvezetést és a vízben sodródó kábítószer-csomagokat teszik felelőssé a helyzet súlyosbodásáért. Brazíliában különösen nagy a kokainfogyasztás, ami tovább súlyosbítja a problémát. A drogok, beleértve a kokaint is, az óceánba kerülve veszélyeztetik az élővilágot.

A cápák, amelyek fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, gyakran az első jelzői lehetnek a környezeti problémáknak. A brazil Oswaldo Cruz Alapítvány kutatói 2021 és 2023 között 13 éles orrú cápát vizsgáltak meg, amelyeket helyi halászok fogtak ki Rio de Janeiro állam délkeleti részén. Az állatok súlyát és hosszát meghatározták, majd felboncolás után mintát vettek az izmukból és májukból. A választásukat az indokolta, hogy ezek a cápák egész életüket a part mentén töltik, így nagy valószínűséggel ki vannak téve az emberi eredetű szennyezésnek.

A vizsgálatok során minden egyes cápaminta pozitív lett kokainra, az izomminták 92 százaléka, a májminták 23 százaléka pedig a kábítószer egyik fő metabolitjára, a benzoilecgoninra is pozitív lett. A SkyNews által ismertetett tanulmány szerint a cápák szervezetében talált kokain koncentrációja 100-szor több volt, mint amit korábban más vízi élőlények vizsgálatakor kimutattak. Az összes vizsgált cápa pozitívra tesztelt, ami az első ilyen eset a szabadon élő cápáknál.

Annak ellenére, hogy nem tisztázódott, hogy a kábítószer miként hat a cápákra, más halaknál végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kokain befolyásolhatja bizonyos fontos fehérjéket, megváltoztathatja a bőrt, illetve a hormonműködést. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a helyzet jobb megértéséhez további kutatásokra van szükség. Bár a kábítószerek hatása a vízi világra egyelőre nem teljesen ismert, az biztos, hogy nem szeretnénk a kokainmedve után tényleges kokaincápákkal találkozni – a 2023-as film így is elég állat volt.

A tanulmány azonban megjegyezte, hogy a kutatási terület „nagyon korlátozott” és a kokain vagy a benzoylecgonin hatása a vízi élővilágra azért még nem teljesen ismert.