Fresh Andi és a spliti repülőtér eseményei

Fresh Andi énekesnő és férje, Laci visszatértek abba a horvátországi helyszínre, ahol öt évvel ezelőtt eljegyezték egymást, miközben a spliti repülőtér forgalmát egy zsarolószoftveres támadás bénította meg.

Fresh Andi és férje, Laci 15 év barátság után szerettek egymásba, és már hat éve alkotnak egy párt. Az énekesnő a közösségi médiában osztott meg egy fotót, amelyen az a pad látható, ahol férje megkérte a kezét Horvátországban. "Újra itt. Az eljegyzési padunknál" – írta a képhez Andi, aki azóta feleségként él férjével. A pár kapcsolata próbatételeket is kiállt, hiszen Laci támogatta Andit a mellrák elleni küzdelmében, amelyet az énekesnő sikeresen legyőzött.

Ugyanakkor a spliti repülőtér hétfő este zsarolóvírusos támadás áldozatává vált, ami jelentős fennakadást okozott a légi közlekedésben. A repülőtér számítógépes rendszerében fél nyolc körül jelentkeztek az első hibák, és több tucatnyi repülőgép nem tudott felszállni, ezrek rekedtek a terminálon. Oleg Butkovic közlekedési miniszter és Pero Bilas, a repülőtér igazgatója elmondták, hogy a támadás következményeit igyekeznek minél előbb orvosolni, és a helyzet normalizálódni látszik.

A támadást az Akira nevű hackercsoport követte el, amelyet kapcsolatba hoznak a Conti nevű, oroszországi bázisú zsarolóvírusos csoporttal. A hackerek pénzköveteléssel akartak tárgyalni, de a kormány és a repülőtér vezetősége ezt határozottan elutasította. A repülőtér a nyári időszakban Horvátország legforgalmasabb légi átjárója, tavaly több mint 3,5 millió utas fordult meg itt.

A globális IT-katasztrófa, amely a légi közlekedésben is káoszt okozott, a CrowdStrike kiberbiztonsági cég egy hibás frissítése miatt következett be. Ez a probléma többek között a Microsoft 365 alkalmazások és szolgáltatások elérését is befolyásolta. A CrowdStrike szerint a globális kiesés hátterében egy hibás vírusirtó-frissítés áll, amelyet a Microsoft rendszereinek frissítéseinek kezelésére használtak. Az Egyesült Államokban még mindig érezhetőek a leállás következményei, különösen a légi közlekedésben, ami azt mutatja, hogy a probléma globális hatással bír.