Farkast észleltek az osztrák-magyar határon

Az osztrák Burgenlandban, a Magyarországgal határos területen, hét év után ismét farkast láttak, amelyet Draßmarkt közelében észleltek először, és több fotó is készült róla. A fiatal hím farkas egyedülállóan járkál, és valószínűleg új falka után kutat. Draßmarkt környékén óvintézkedéseket vezettek be, és információs táblákon figyelmeztetik a lakosokat az ólálkodó állatra. Wolfgang Seidl, a természetvédelmi osztály vezetője szerint az intézkedések elsősorban az erdőbe vezető utak mentén történtek.

A farkasok jelenléte leginkább az állatokra jelent veszélyt, Ausztriában már több esetben támadtak tehéncsordákra. Ha valaki farkassal találkozik, a legfontosabb, hogy nyugodt maradjon, és a kerületi vadász, Anton Putz tanácsa szerint kiabálással és tapsolással el lehet ijeszteni őket, mivel igyekeznek elkerülni az embereket. A kutyákat azonban csak pórázon szabad sétáltatni.

Új gyorsforgalmi út épül Magyarország és Ausztria között

A Magyarország és Ausztria közötti közlekedést javítandó, új gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül, amely összeköti a magyar M80-at és az osztrák S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi utat. A megállapodást Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Alexander Grubmayr, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete írta alá. A 2025-ben Szentgotthárdnál létesülő új kapcsolat a közép-európai közúthálózat fejlesztését és Magyarország gazdasági erejének növelését szolgálja.

A Körmend városától az országhatárig vezető M80 gyorsforgalmi út 2021 őszén nyílt meg a forgalom előtt, és az osztrák oldali gyorsforgalmi út elkészültéig a 8-as főútra köt vissza. A tervek szerint az S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi út és az M80 gyorsforgalmi út összekapcsolása Szentgotthárd és Heiligenkreuz im Lafnitztal (Rábakeresztúr) között történik meg. A megállapodás értelmében a magyar oldalon az M80-as út építését és költségeit a magyar kormány, az osztrák oldalon pedig az S7-es út építését az ASFINAG osztrák autópálykezelő vállalat finanszírozza. Fontos megjegyezni, hogy a két út összekapcsolása nem változtatja meg a határvonalat.

Közúti infrastruktúra fejlesztések

A polgári kormány az elmúlt években kiemelten jelentős eredményeket ért el a közúti infrastruktúra fejlesztésében és hazánk nemzetközi összeköttetésének javításában: míg 2010-ben mindössze három, hamarosan már tizenegy gyorsforgalmi út éri el hazánkban az országhatárt.