Új funkció a Tinderen: a mesterséges intelligencia választja ki a legjobb fotót

A Tinder bevezetett egy új, mesterséges intelligencián alapuló funkciót, amelynek célja, hogy segítse a felhasználókat a legelőnyösebb profilkép kiválasztásában. A Photo Selector nevű szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a tervek szerint nyáron a nemzetközi piacokon is megjelenik.

A Match Group tulajdonában lévő Tinder adatai szerint a megfelelő profilképek kiválasztása jelentős kihívást jelent a felhasználók számára, különösen a 18 és 24 év közötti egyedülállók körében, akik több mint fél órát tölthetnek el ezzel a feladattal. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 52 százalékának okoz problémát a megfelelő képek kiválasztása, és 68 százalékuk szerint hasznos lenne egy mesterséges intelligencián alapuló segítség ebben a folyamatban.

A Photo Selector a Tinder szerint arcfelismerési technológiát használ, amely lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia kiválassza a felhasználó arcát a számos eltárolt képen. A felhasználóknak csupán egy szelfit kell feltölteniük, amelyből a rendszer tíz darabot választ ki, amelyeket alkalmasnak ítél a profil megjelenítésére.

A Tinder szóvivője a TechCrunchnak elmondta, hogy a Photo Selector a Tinder tanulmányai alapján képes felismerni, hogy mi tesz egy profilképet jóvá, például a megvilágítást és a kompozíciót. Emellett a mesterséges intelligenciát sokszínűségi, méltányossági és befogadási szabványoknak megfelelően képezték ki, és képes az irányelveket sértő képek, például az aktok kiszűrésére is.

Faye Iosotaluno, a Tinder vezérigazgatója büszkén nyilatkozott arról, hogy a Tinder az első társkereső alkalmazás, amely mesterséges intelligencia eszközt fejlesztett ki a profilépítés megkönnyítésére. Hangsúlyozta, hogy az MI-technológiát döntéstámogatásra fejlesztik, nem pedig a felhasználók helyett történő döntéshozatalra.

A vállalat szerint a párkeresőket befolyásolja a döntésben a fotók száma és azok tartalma is. Azt írják, hogy az alkalmazást használó heteroszexuális nőknél például előnyt élveznek a legalább négy képpel rendelkező férfiak. Azok a férfiak, akik egynél több képet megosztottak az arcukról, pedig 71%-kal nagyobb eséllyel indulnak az oldalon, mint a többi párkereső.