Hernádi Zsolt a különadók ellen érvel

A MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a Mandineren megjelent véleménycikkében bírálja a kormány adópolitikáját, különösen a különadók fenntartását. Hernádi szerint ezek az adók akadályozzák a beruházásokat és a gazdasági növekedést, és felveti a kérdést, hogy az állam mennyire hasznosítja hatékonyan a beszedett pénzt.

Hernádi Zsolt a cikkében kifejti, hogy a különadók, mint például a kiskereskedelmi, tranzakciós, devizaváltási, bank-, gyógyszergyártói és az extraprofitadó, túlzott terhet jelentenek a vállalatokra. Kritizálja, hogy a kormányzat állításaival ellentétben az adók valójában beépülnek az árakba, ami befektetők hozamának csökkenését és a beszállítói kör zsugorodását eredményezi, ami áremelkedést idéz elő. Hernádi szerint a különadók olyanok, mint a "hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok", és felveti a kérdést, hogy mikor térünk vissza a normális adópolitikához.

A MOL vezetője emlékeztet arra, hogy az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara elemzése szerint a magyar adórendszer 2010 után jól teljesített, de a koronavírus-járvány és a háború után a válságkormányzás különadókkal váltotta fel a korábbi rendszert. Hernádi szerint a legnagyobb vállalatok, köztük a MOL, jelentős összegeket fizettek különadóként az elmúlt években, ami befektetések elmaradásához vezethet. Hernádi megjegyzi, hogy az eltelt két évben az OTP, az MBH, a Richter, a Telekom, a 4iG és a Mol közel 800 milliárd forint különadót fizetett, amiből hat kecskeméti Mercedes-gyár kijött volna.

A cikkben Hernádi azt is hangsúlyozza, hogy a MOL esetében a magyarországi adózás előtti eredmény már nem elegendő a magyarországi adó befizetéséhez, és hogy a háborús árakat nem a vállalatok, hanem a háború és a politikai válaszok idézték elő. Véleménye szerint a különadók elvonják a beruházásokhoz szükséges pénzt, ami hosszú távon nem fenntartható.

Hernádi Zsolt arra figyelmeztet, hogy az államnak teret kell hagynia az iparnak, és nem szabad elvennie a beruházásra szánt pénzt. Kérdéses számára, hogy a beszedett pénzt az állam mennyire hatékonyan hasznosítja, és úgy véli, ha csak tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használják, abból nem lesz pluszérték. A MOL vezetője szerint a jelenlegi helyzet hasonlatos a szocializmus idejéhez, ahol "a semmiért fizetünk többet". Hernádi úgy fogalmaz, hogy "úgy látszik, megszaladtunk" a különadók terén, és felveti a kérdést, hogy mikor lesz újra normalitás és mikor nyúlunk újra a jól bevált eszközökhöz az unortodoxia helyett.