Joe Biden visszalépése és a demokrata elnökjelölti verseny

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, a hétvégén bejelentette, hogy visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségétől, ami új helyzetet teremt a november 5-i elnökválasztás előtt. Biden alelnöke, Kamala Harris, nem sokkal később jelentette be, hogy elindul a demokraták elnökjelöltségéért, és több jelentős demokrata politikus is támogatja őt, valamint már 50 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze kevesebb mint egy nap alatt. Azonban Biden visszalépése nem jelenti automatikusan Harris jelöltségét, hiszen a jelöltet a Demokrata Nemzeti Konvenció küldöttei választják meg augusztus 19-22. között Chicagóban.

A Demokrata Pártban jelenleg több mint 3900 küldött van, akik korábban Biden támogatását élvezték, de most "felszabadultak" e kötelezettség alól. A jelöléshez legalább 300 delegált támogatását kell megszerezni, és a jelöltállító gyűlésen vagy annak előtt lefolytatott szavazáson dől el, ki lesz a párt hivatalos jelöltje.

A jelöltségért folyó verseny

Kamala Harris mellett több más jelölt is felmerült, köztük Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, és más ismert politikusok. Az előválasztási folyamat rendkívül bonyolult, és a jelölteknek számos nyilvános eseményen, fórumokon és vitákon kell részt venniük, hogy támogatást szerezzenek. Harris személyes alacsony népszerűségi mutatói azonban akadályt jelenthetnek a jelöltség megszerzésében.

A Demokrata Párt 50 tagállami pártvezetője egyhangúlag támogatásáról biztosította Harrist, és az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége (ASDC) is kiállt mellette. Biden elnök bejelentését követően a párt tagjai azonnal összefogtak, hogy egyesüljenek a jelölt mögött, aki már többször nyert nehéz választásokat. A támogatók között olyan neves demokraták is vannak, mint Gavin Newsom, Jared Polis, Roy Cooper, Josh Shapiro kormányzók és Mark Kelly szenátor, valamint Dmitri Mehlhorn, a LinkedIn alapítója és a párt egyik legnagyobb adományozója. Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton is Harris mellett foglaltak állást. Soros György is támogatásáról biztosította Harrist, bár a párt más jelentős szponzorai inkább versenyt szeretnének látni a jelöltségért.

Néhány befolyásos párttag, köztük Nancy Pelosi és Barack Obama, méltatta Joe Biden elnöki munkáját és hazafiságát, de egyelőre nem álltak be Harris jelöltsége mögé.

A jelöltség pénzügyi kérdései

Biden kampánypénzével kapcsolatban is kérdések merültek fel, hiszen a demokrata párti szervezetek 240 millió dollárt tudnak elkölteni a kampányra, ebből 91 milliót közvetlenül a Biden-Harris kampánycsapat kapott. A republikánusok már jelezték, hogy jogi panaszokat terveznek Biden visszalépése kapcsán, és a pénz felhasználását is vitatják. Harris, mint alelnökjelölt hozzáférhet a Biden-kampány kasszájában jelenleg még meglévő 96 millió dollárhoz.

A döntés időzítése

A Demokrata Párt eredetileg egy virtuális szavazást tervezett Biden hivatalos jelölésére, de a visszalépés miatt még nem egyértelmű, hogy ez megvalósul-e. A jelöltállító gyűlés előtt a küldöttek még bejelenthetik támogatásukat egyik vagy másik jelölt mellett, és ha abból látszik a többség, akkor gyakorlatilag el is dől, ki lesz a jelölt. Kevesebb mint egy hónapon belül, a Demokrata Nemzeti Konvención dől el hivatalosan, hogy ki lesz a demokraták elnökjelöltje.

A felmérések szerint a novemberi amerikai elnökválasztáson csak Michelle Obama tudná megszorongatni Donald Trumpot, a korábbi First Lady azonban elzárkózik a megmérettetéstől. Barack Obama volt elnök szerint a demokratáknak kell kiválasztaniuk a „kiemelkedő jelöltet” az összes közül.

Donald Trump magabiztos a győzelmében

Donald Trump Biden bejelentését követően nem sokkal reagált a visszalépésre. Azt mondta, Harrist könnyebben fogja legyőzni, mint Bident, azonban Yaro Patrice Amerika-szakértő szerint ez még nem egy lefutott meccs.

- Nem igazán láthatjuk még, hogy hogyan fog funkcionálni Harris, mint elnökjelölt. Ha egyáltalán ő lesz. De azt látni kell, hogy két nagy blokk áll egymással szemben és óriási a megosztottság. Egy demokrata szavazó az bárki mögé beállna, akit a konvención megválasztanak. Harris egy viszonylag új arc, egy új generációt képvisel, ezért az ő jelöltsége veszélyt jelenthet a Trump-kampány számára. Számos kérdés van még, de én nem gondolom lefutott meccsnek, sőt, ez a Biden-féle döntés a túlélést jelentette a demokraták számára. Bidennel úgy nézett ki, hogy a biztos kudarcba mennek, Harrissel most lehetőségük van arra, hogy visszajöjjenek, meglátjuk, hogy ez sikerül-e - mondta a Blikknek az Amerika-szakértő.