A balatoni szuperkomp balesetének okai

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) részletes közleménye szerint műszaki hiba okozta a hétfői balesetet a balatoni szuperkompon.

A Blikk információi alapján hétfőn baleset történt a szántódi révnél, amikor az új balatoni szuperkomp kikötése után a járművek elkezdtek lehajtani a fedélzetről. Egy szemtanú szerint körülbelül 20 autó hajtott le, amikor a komp hirtelen távolodni kezdett a parttól, és egy kisbusz nem tudott időben lehajtani, így az eleje lecsúszott és összetört. A BAHART szerint a hajó személyzete szakszerűen végezte a kikötést, azonban a kötélrögzítő meglazulása miatt a hajó kis mértékben eltávolodott a parttól.

A hajó személyzete azonnal reagált a helyzetre és visszakormányozta a kompot. A közlemény szerint személyi sérülés nem történt, csupán két gépkocsinál keletkezett kisebb anyagi kár, amelyek kártalanítása már elindult.

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a BAHART eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességű hajói, amelyek 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. Az új kompokat, valamint két óriás katamaránt március 28-án avatták fel. A BAHART kompjai tavaly mintegy 50 000 kilométert tettek meg, és körülbelül 500 ezer járművet szállítottak a partok között. A társaság hangsúlyozza, hogy a szükséges biztonsági intézkedéseket megtették, így a kompok továbbra is biztonságosan használhatók.