Sulyok Tamás köztársasági elnök népszerűsége és a kegyelmi jogkör kérdése

Az IDEA Intézet kutatása szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök megítélése jelentősen függ a pártpolitikai nézetektől, és bár a politikusok népszerűségi ranglistájának közepén helyezkedik el, messze nem tekinthető népszerűnek. A kegyelmi botrány kirobbanása után, amely Novák Katalin lemondásához vezetett, Sulyok Tamás került a köztársasági elnök székébe, és azóta is markánsan megoszlanak a vélemények a személyéről.

A köztársasági elnök népszerűsége különösen az idősebb korosztályok és a mindennapi anyagi gondok nélkül élők körében magasabb, míg a nehezebb anyagi körülmények között élők és a nélkülözők körében negatív megítélés alá esik. Pártpolitikai nézetek szerint a Fidesz–KDNP, a Jobbik és kisebb mértékben az LMP szavazói között népszerűbb, az ellenzéki pártok támogatói és a bizonytalan preferenciájú szavazók körében azonban elutasított.

Az Index áttekintése szerint Sulyok Tamás hivatalos Facebook-oldala a vallás, a család, a kultúra és a különböző világnapok kiemelésével jól megtervezettnek tűnik, és a magánélet megmutatásával igyekszik közelebb kerülni a közönséghez.

A kegyelmi jogkörrel kapcsolatban Sulyok Tamás egy videóban fejtette ki álláspontját, amely szerint a köztársasági elnök kiegészítő és kivételes hatáskörként tekint erre a jogkörre, és hangsúlyozza, hogy az nem irányulhat a bíróság döntésének felülbírálatára. Érdekesség, hogy az év első félévében egyetlen kegyelmi kérvényt sem bíráltak el a Sándor-palotában, ami több évtizedes példátlan esemény.

A kegyelmi ügy Novák Katalin korábbi köztársasági elnök lemondásához vezetett, miután államfői kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon egykori igazgató helyettesét. Sulyok Tamás kinevezése után a kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosan nem került sor döntések meghozatalára, de ez nem jelenti azt, hogy senki sem kapott kegyelmet.

Az IDEA Intézet júniusi kutatása szerint Sulyok Tamás népszerűsége a 40 évesnél idősebbek, de főként a 60 évesnél idősebbek körében volt az átlagnál magasabb. A rendszeres anyagi problémákkal küzdők, vagy a nélkülözők körében viszont kifejezetten negatív a megítélése. A konzervatív jobboldaliak között 56 pontot ért el a 100 pontos népszerűségi indexen, míg a többi jobboldali identitású ember körében már csak az átlagos 30 pont körüli a népszerűsége. A baloldaliak körében pedig 1-10 pont közötti a népszerűsége. Pártpreferenciák szerint a Fidesz-KDNP szavazók kedvelik leginkább (64), őket követik a Jobbik (57) és az LMP szavazói (41). A legalacsonyabb népszerűsége a Mindenki Magyarországa Néppárt (3) szavazói között van, de a DK szavazóinál is csak 6, a Tiszánál pedig 8 pontot ért el. Sulyok ismertsége márciusi beiktatásakor még csak a lakosság alig több mint egyharmadát érintette, de 2024 júniusára már a felnőtt népesség 71 százaléka meg tudta nevezni a köztársasági elnököt.

: IDEA Intézet kutatása és az Index áttekintése alapján. : 24.hu információi és Sulyok Tamás videóüzenete alapján. : IDEA Intézet júniusi kutatása alapján.