Beperelem, cáfolom, közzéteszem – Magyar Péter ígéretei és a Gyurcsány-faktor

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője, több ígéretet is tett a közelmúltban, többek között feljelentéseket és cáfolatokat helyezett kilátásba. Azonban ezek közül több még nem valósult meg, miközben a politikai színtéren Gyurcsány Ferenc szerepe is egyre több vitát vált ki.

Magyar Péter február óta aktív a közéletben, és az eltelt idő alatt számos ígéretet tett. Így például bejelentette, hogy feljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen, és részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait. A Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője több hangfelvételt is említett, amelyeket az ügyészségnek nyújtott be, és továbbiakat is keres. A választások után pedig több feljelentést is ígért, többek között az MTVA vezérigazgatója és a sajtótermékek ellen is. Magyar Péter a sajtóval kapcsolatban is több kritikát fogalmazott meg, és feljelentéseket helyezett kilátásba a róla megjelent cikkek miatt.

A választások után Magyar Péter EP-képviselővé vált, de a vagyonnyilatkozatát még nem tette közzé, annak ellenére, hogy ígéretet tett rá. A Tisza Párt alelnöke szerint a feljelentések és a jogi eljárások előkészítése folyamatban van, és a jogászaikkal egyeztetnek a lehetséges jogi lépésekről. Magyar Péter szerint a Fidesz által kialakított jogi környezetben nehéz a miniszterelnököt vagy Rogán Antalt bíróság előtt felelősségre vonni.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy videóinterjúban több témában is nyilatkozott, többek között Magyar Péter lehetséges miniszterelnök-jelöltségéről is. Gyurcsány szerint a DK-nak alaposan meg kellene vitatnia, ha Magyar Péter lenne a miniszterelnök-jelölt, és többet kellene tudniuk róla. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy ő szerinte jól szolgálja a hazáját, és a DK jó hazafiak. A DK elnöke szerint a sajtószabadság fontos, és a sajtótörvénynek egyszerűnek kellene lennie: nem szabad hazudni. Gyurcsány Ferenc a sajtóval kapcsolatban is megjegyzéseket tett, például arról, hogy nem olvassa a hazai lapokat, csak a címeket és a leadeket.

Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc közötti kapcsolat is megjelenik a közéleti vitákban. Gyurcsány egy Facebook-posztban is kritizálta Magyar Pétert, és a DK elnöke szerint Magyar Péternek még be kell bizonyítania alkalmasságát a politikában. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága az EP-választások után stabilizálódott, sőt, növekedett is, de a Medián felmérése szerint még a DK szavazóinak szűk többsége is úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza az ellenzék sikerét. A fiatalok körében különösen elutasító a vélemény, csupán 1 százalékuk tartja szükségesnek Gyurcsány részvételét a kormányváltás szempontjából.