Hőség és zivatarok váltakozása várható szerdán

A hőségriadó mellett zivatarok is megnehezítik a szerdai napot, helyenként több mint 40 fokkal és heves időjárási jelenségekkel.

Szerdán az ország nagy részén erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, különösen az ország keleti kétharmadán. Délelőtt még kevesebb helyen, de délután egyre több területen alakulnak ki záporok és zivatarok. Ezeket helyenként felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, és néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati részén kevésbé valószínű csapadék, az Alpokalján azonban előfordulhat egy-egy csapadékgóc.

A zivatarok kialakulásának veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lehet.

A nappali hőmérsékletek szerdán többnyire 30 és 37 fok között alakulnak, de az Alföld délkeleti részén akár 38-40 fok körüli értékeket is mérhetnek. Emiatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére piros figyelmeztetést adtak ki. Késő estére a hőmérséklet 20 és 29 fok közé hűl le.

Napvédelem és frissítő zivatarok

A HungaroMet felhívja a figyelmet a napsugárzás veszélyeire, különösen 11 és 15 óra között, amikor a leégés kockázata a legnagyobb. Védekezésül vállat takaró póló, szalmakalap, fényvédő krém használatát javasolják, és arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A késő délelőtti óráktól nagyobb területen várható zivatarok kialakulása, nagyobb eséllyel a Duna tágabb vonalában és attól keletre. Az Alföldön akár heves zivatarok is lehetnek, amelyeket jégeső és erősen viharos széllökés is kísérhet. A felhőszakadás a fő kísérőjelenség, amely az ismétlődő cellatevékenységből és a lassabban mozgó zivatargócok hatására alakulhat ki.

A várható UV-B értékek területi eloszlását a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon lehet megtekinteni.

Reggelig, kora délelőttig északkeleten, illetve részben a középső országrészben fordulhatnak még elő zivatarok. A zivatarokat néhol viharos (60-80 km/h) széllökés, jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (~15-25 mm) kísérheti. Az egymást követő cellákból lokálisan felhőszakadás (>25-30 mm) sem zárható ki. A nap további részében éjfélig a középső országrészben, illetve a Dunától keletre van esély zivatarok kialakulására, melyekhez viharos széllökés (60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban > 90 km/h), jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (15-25 mm) társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat, elsősorban az Északi-középhegységben, Pest megyében.

Időjárás a Balaton és a Velencei-tó térségében

Sok napsütés várható, amit napközben fátyolfelhők szűrhetnek, illetve gomolyfelhők zavarhatnak. Hajnalban a Velencei-tónál még előfordulhat zápor, zivatar, napközben csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 34 fok körül alakul. Késő estére 26, 27 fok köré hűl le a levegő. A Balaton Siófoknál 27.5, a Velencei-tó Agárdnál 30.5 fokos.

Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbította, az ország egész területére vonatkozóan.

Mi a teendő a kánikulában?

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet. A hazánkat sújtó kánikula miatt csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.