Magas rangú észak-koreai diplomata szökött át Dél-Koreába

Egy magas rangú észak-koreai diplomata, aki Kubában szolgált, disszidált Dél-Koreába novemberben, ő a legmagasabb rangú észak-koreai diplomata, aki 2016 óta Délre szökött.

Ri Il-kjü, aki a havannai nagykövetségen politikai ügyekért felelős tanácsadóként dolgozott, feladatai közé tartozott a Dél-Korea és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok megakadályozása, amely kapcsolatok végül idén februárban jöttek létre. Ri 1999 óta tagja az észak-koreai külügyminisztériumnak, és dicséretben részesült Kim Dzsonguntól, miután 2013-ban sikeresen tárgyalt egy Kubából fegyvereket szállító észak-koreai hajó feltartóztatásának feloldásáról Panamával.

Az egykori diplomata a rendszerből való kiábrándultságát és munkájának igazságtalan értékelését jelölte meg disszidálásának okaként egy dél-koreai lapnak adott nyilatkozatában. Ri szerint az észak-koreaiak gyakran fontolgatják a Dél-Koreába költözést, és úgy vélik, az újraegyesítés lehetősége biztosíthatja gyermekeik számára a jobb jövőt. Hozzátette, hogy a Kim Dzsongun vezette rezsim brutálisan kioltotta az emberekből a reményt. Ri végleg a szökés mellett döntött, amikor elutasították a kérését, hogy Mexikóba utazhasson orvosi kezelésre, és megemlítette, hogy a megtorlástól már nem kell tartania, mivel szülei és apósa már elhunytak.

A dél-koreai kormány adatai szerint 2023-ban 196 észak-koreai disszidens érkezett az országba, ami jelentős csökkenés az egy évtizeddel korábbi 2700-hoz képest. Az emberi jogi aktivisták szerint a közelmúltban Délre disszidált észak-koreaiak többsége már régóta külföldön élt, mint például Ri diplomata.

Az utóbbi években több magas rangú észak-koreai diplomata is disszidált Dél-Koreába, köztük Tae Dzsonghón, az Egyesült Királyság korábbi észak-koreai nagykövet-helyettese 2016-ban, az olaszországi megbízott nagykövet, Jo Szondzsil 2019-ben, és a kuvaiti megbízott nagykövet, Rjú Hjunvu 2021-ben.