A Valve munkaerő és fizetési adatai kiszivárogtak

A Valve, a világ egyik vezető videójáték-cégének működéséről eddig keveset lehetett tudni, azonban egy per kapcsán kiderült, hányan dolgoznak a Steam platform mögött, és mennyi lehet a fizetésük.

A SteamDB adatbázis mögött álló Pavel Djundik észrevette, hogy a peranyagban szereplő adatok közül néhányat nem titkosítottak megfelelően, így olvashatóvá váltak. A Valve alkalmazottairól szóló információk 2003-tól, a Steam indulásának évétől kezdve 2021-ig terjednek. A cég ekkor már hét éves volt. A dolgozókat négy különböző csoportba sorolták: Admin, Játékok, Steam és Hardware. A Verge elemzése szerint a Valve 2017-ben a játékokon dolgozó csapatra költötte a legtöbbet, összesen 221 millió dollárt, míg 2021-re ez az összeg 192 millió dollárra csökkent. Ugyanebben az évben a Steamen mindössze 79 ember dolgozott, ami magyarázatot adhat a cég szűk termékportfóliójára. Összesen 336 ember alkalmazásával a Valve a SteamDeck sikere ellenére is viszonylag kis létszámú cégnek számít a szektorban.

A cég pontos profitjáról nincs információ, de a perelő Wolfire szerint alkalmazottanként akár 15 millió dolláros profit is lehetséges. Habár ez az összeg nem megerősített, a Valve korábban nyilvánosan is hivatkozott arra, hogy a profit/dolgozó arányuk jobb, mint a Google, az Amazon vagy a Microsoft hasonló mutatói.