Franciaország új parlamentje: Európai tanulságok

A por leüledeztével Franciaország új parlamentje kormányzásra készül, miközben Európa többi részéből levonható tanulságokat is figyelembe kell venniük.

Az előző héten váratlan fordulatot hozó franciaországi előrehozott törvényhozási választások után a franciák most azon aggódnak, hogyan alakulhat meg a kormányuk. A szélsőjobb korábbi sikerei ellenére ezúttal az új baloldali szövetség szerzett többséget a Nemzetgyűlésben, és jelenleg egy nagyszabású koalíció létrehozásáról folyik a tárgyalás. Európa-szerte megszokottak a koalíciós kormányok, de Franciaország számára ez a felállás szokatlan, és az Európai Unióban is szinte lehetetlen abszolút többséget elérni az Európai Parlamentben.

Az ARTE európai platform által gyártott műsor, amelyet a 9 nyelven elérhető EMOVE Hub európai média partnerség tesz közzé, a franciaországi helyzetet és annak lehetséges következményeit elemzi. Az EMOVE Hubot az ARTE koordinálja, és olyan tagokat foglal magában, mint a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a litván Ir, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a magyar Telex. A partnerség uniós finanszírozásban részesül, amelyet a DG CNECT hirdetett meg az „európai médiaközpontok” létrehozására az EU-s multimédia-cselekvések keretében.