Majdnem egy évtized után hibázott a SpaceX rakétája

Elon Musk SpaceX vállalatának Falcon 9 hordozórakétája, amely Starlink-műholdakat szállított, felrobbant pénteken, és a kiengedett 20 műhold rossz pályára került. A SpaceX csapata jelenleg azon dolgozik, hogy a műholdakat a megfelelő pályára állítsák. Azonban a Live Science szerint a megfigyelések alapján végül mindegyik műhold visszazuhant, és a légkörben megsemmisült.

A Falcon 9 rakétával 2015 óta nem történt hasonló baleset, de most egy folyékony oxigén szivárgás miatt bekövetkezett robbanás következtében meghibásodott a Merlin Vacuum hajtómű, ami nem gyújtott be újra. A cég a robbanást "Gyors, nem tervezett szétbontás"-ként írta le, és egy szivárgó oxigéntartályt tettek meg felelősnek a történtekért.

A TechCrunch szerint a műholdakat a fedélzeti meghajtás segítségével próbálták megfelelő pályára állítani, hogy elkerüljék a Föld légkörének vonzását. A SpaceX már 5 műholddal felvette a kapcsolatot, és törekedtek arra, hogy ezeket a jó pályára tereljék. Későbbi információk szerint már 10 műholddal sikerült kapcsolatot létesíteni, de ezek rendkívül nagy légellenállású környezetben, mindössze 135 km-re vannak a Föld felszínétől. Mindazonáltal, bár a SpaceX felvette a kapcsolatot az eszközökkel, és utasította őket a maximális tolóerő elérésével, ez sem volt elég, és Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa megfigyelésekkel erősítette meg, hogy mind a 20 műhold megsemmisült július 12-én.

Az utolsó jelentős hiba 2016-ban történt, amikor a rakéta egy indítás előtti teszten felrobbant az indítóálláson. A legutóbbi repülési hiba pedig 2015-ben esett meg, amikor a Falcon 9 néhány perccel a felszállás után szétesett. Egészen a mostani incidensig a Falcon rakéták hibátlanul működtek, 335 sikeres kilövés történt az elmúlt évek során. 2016 óta ez volt az első alkalom, amikor hiba adódott egy Falcon 9-cel, 2022 februárja óta pedig ez a legsúlyosabb Starlink-veszteség. Akkor egy geomágneses vihar miatt veszett el 40 műhold.

A SpaceX szerint a visszalépő űrszemetek nem jelentettek veszélyt. A cég most az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) felügyelete mellett vizsgálja a történteket. Az ügy lezárásáig a cég nem bocsáthat fel újabb Falcon 9-et, egy meg nem nevezett iparági szakértő szerint akár hónapokra is felfüggeszthetik az indításokat, aminek súlyos hatása lehet a vállalat terveire.