Kaspersky Lab befejezi tevékenységét az USA-ban

A Kaspersky Lab bejelentette, hogy 2023. július 20-ától megszünteti működését az Egyesült Államokban, miután a Biden-kormányzat nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva betiltotta a vállalat termékeinek értékesítését az országban.

A döntés előzménye, hogy júniusban az amerikai kormányzat kitiltotta a Kaspersky szoftvereit, Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter pedig kijelentette, hogy a Kreml kihasználja az orosz vállalatokat, beleértve a Kaspersky Labot is, amerikai információk megszerzésére. A vállalat szóvivője válaszul "rendkívül versenyképesnek" nevezte a céget nemzetközi szinten, és a washingtoni intézkedéseket versenyelőny tisztességtelen megszerzésére irányuló lépésként értékelte.

Az amerikai kormány tovább fokozta a nyomást, amikor szankciókat vezetett be a Kaspersky felső vezetése ellen, több kulcsfontosságú pozíciót betöltő személyt érintve. A Kaspersky Lab korábban jelezte, hogy jogi úton kívánja érvényesíteni érdekeit, azonban a CNN információi szerint a vállalat július 20-tól fokozatosan leállítja amerikai tevékenységét és elbocsátja ottani alkalmazottait.

A cég amerikai weboldalán már nem lehetséges termékek vásárlása, egy üzenet tájékoztatja az érdeklődőket a vásárlás hiányának okáról. Az új korlátozások, amelyek szeptember 29-én lépnek hatályba, megtiltják a szoftverfrissítések letöltését, a termékek viszonteladását és licencelését is, így az amerikai felhasználóknak más megoldások után kell nézniük.

Forrás: Reuters