Az X vállalat súlyos bírságot kaphat az EU-ban

Az Európai Unióban érvényes digitális piacokról szóló törvény (DMA) és a DSA-rendelet hatálybalépése óta eltelt időszakban az Európai Bizottság aktívan felügyeli a nagy technológiai vállalatokat, és most az X vállalat került célkeresztbe.

Az Európai Bizottság a közelmúltban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az X vállalat több ponton is megsértette a digitális szolgáltatások működését szabályozó DSA rendeletet. Az EB által kifogásolt első pont az előfizetésért cserébe kiváltható ellenőrzött státuszt jelölő pipa, amely a felhasználókban félrevezető benyomást kelthet a fiók tulajdonosának legitimációját és a közzétett tartalmak valóságosságát illetően.

Az Európai Bizottság vizsgálata rámutatott, hogy a megkülönböztető jelvénnyel visszaélhetnek rosszindulatú személyek és szervezetek is, ami a felhasználók megtévesztéséhez vezethet. Emellett az X vállalat nem biztosít elegendően átlátható hirdetési környezetet, és nem teszi lehetővé a kutatók számára, hogy az API-kapcsolaton keresztül ingyenesen hozzáférjenek a platformon megjelenő publikus adatokhoz.

Amennyiben az Európai Bizottság határozatban állapítja meg a jogsértéseket, az X vállalatot akár az éves globális árbevételének 6 százalékáig terjedő bírság is sújthatja, ami több milliárd dolláros nagyságrendű összeget is jelenthet.