Drónfelderítő rendszer beszerzése a ferihegyi repülőtérre

A HungaroControl drónfelderítő rendszer beszerzésére tett közzé hirdetményt a Liszt Ferenc repülőtér légiirányítását ellátó állami cég. A rendszernek képesnek kell lennie akár több száz drón azonosítására is a repülőtér 18 kilométeres körzetében, de nem szükséges a drónok lelövése vagy megsemmisítése.

A HungaroControl már öt éve fontolgatja a drónfelderítő rendszer telepítését, mivel a drónok egyre nagyobb zavart okoznak a légiforgalomban, és ezáltal a repülésbiztonság is veszélybe kerülhet. A beszerzésre kiírt tenderen a 4iG tavaly alapított vegyesvállalata, a RAC Antidrone Zrt. is pályázhat, amely a 4iG, a Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH résztulajdonában áll. A vállalat légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat kínál különböző szférák számára.

A beszerzés két részből áll: egy fix és egy mobil rendszerből. A fix rendszernek képesnek kell lennie a 2 kg-nál kisebb drónoktól egészen a 20 kg-nál nagyobbakig terjedő súlykategóriájú pilóta nélküli légijárművek észlelésére és megfigyelésére 18 km-es hatótávolságon belül, 360 fokban. A rendszernek több radar telephellyel kell rendelkeznie, és mindegyiknek legalább 200 cél követésére kell képesnek lennie 95 százalékos hatékonysággal, megkülönböztetve a drónokat más repülő tárgyaktól, például repülőgépektől vagy madaraktól.

A mobil rendszer ugyanezeket a funkciókat hordozható kivitelben kell, hogy biztosítsa. A tenderkiírás szerint a rendszernek nem kell a drónokat sem leszállásra kényszerítenie, sem megsemmisítenie, annak ellenére, hogy léteznek már ilyen technológiák is. A jelentkezési határidő a tárgyalásos eljárásra 2023. augusztus 15-e.