Terrorelhárító katonát késeltek meg Párizsban, alig két héttel az olimpia előtt

Alig két héttel a párizsi olimpia előtt késsel támadtak egy terrorelhárító katonára Franciaország fővárosában hétfő este. A katona a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.

A Gare de l'Est pályaudvar közelében történt támadás során a járőröző terrorelhárító katonát egy negyvenéves, a Kongói Demokratikus Köztársaságban született francia állampolgár sebesítette meg. Az elkövetőt előállították, aki korábban erőszakos cselekmények miatt többször is volt dolga a rendőrséggel, és 2018-ban késsel elkövetett gyilkosság miatt indult ellene eljárás, de kóros elmeállapota miatt nem volt büntethető, pszichiátriai kezelés alá került, és hajléktalanként az utcán élt.

A hatóságok nem kezelik terrortámadásként a támadást. Sébastien Lecornu védelmi miniszter a közösségi oldalon fejezte ki támogatását és háláját a fegyveres erőknek, amelyek minden eddiginél nagyobb mértékben vesznek részt a franciák biztonságának szavatolásában.

Mindennapos a fegyveres katonák látványa Párizsban

Az Őrszem hadműveletet a Charlie Hebdo elleni 2015-ös iszlamista merénylet után indították, és azóta a felfegyverzett katonák járőrözése a párizsiak mindennapjainak részévé vált. Utoljára 2017-ben ért támadás terrorelhárító katonát Párizsban, amikor egy egyiptomi állampolgár bozótvágó késsel sebesített meg egy katonát a Louvre múzeumnál, aki viszont öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: "Allahu akbar" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt terrortámadás miatt 2021-ben harminc év börtönbüntetésre ítélték.

Veszélyes személyeket azonosítottak az olimpia előtt

A jövő héten kezdődő párizsi olimpiai játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a kizárásokra mintegy 770 ezer ellenőrzés eredményeként került sor, és az elutasítottak között több tucat iszlamista, szélsőbal- és szélsőjobboldali körhöz közel álló radikális is volt. Emellett az olimpiai és paralimpiai játékokon közreműködni kívánók közül 800 önkéntes jelentkezőt utasítottak el, ezer magánügynök alkalmazásától is eltekintettek, és a fáklyás staféta tagjának jelentkezőket ellenőrizve 13 személyről derült ki, hogy bűnözői hátterük van. Az olimpiai játékok biztosításában mintegy 18 ezer katona vesz majd részt 45 ezer csendőr mellett.