Joe Biden szerint Trump retorikája a felelős az erőszakért, nem lép vissza a demokrata elnök

Helyi idő szerint július 15-én, hétfő este kilenc órakor adott egy közel egyórás interjút Joe Biden amerikai elnök az NBC riporterének, Lester Holtnak. Ez volt az amerikai elnök első interjúja azóta, hogy kihívója, a republikánus Donald Trump ellen támadást követtek el, illetve a második a kettejük katasztrofálisan sikerült június végi vitája óta.

Az interjú során Biden örömét fejezte ki, hogy Trump életben maradt, és részleteket is elárult az eset utáni telefonbeszélgetésükről. Az amerikai társadalom polarizációjáról és a politikai erőszakról is beszéltek, valamint arról, hogy mennyire érzi magát biztonságban a titkosszolgálat védelmében, annak ellenére, hogy a merénylet miatt a testületet bírálatok érték. A Republikánus Párt több tagjának és támogatójának a merényletkísérletre adott reakciója is szóba került, miszerint szerintük a demokraták és magának az elnöknek a retorikája vezethetett az eseményekhez, illetve arról is beszéltek, hogy Biden versenyben marad-e mentális képességei ellenére.

Biden nyugalomra int, de szerinte Trump továbbra is veszélyt jelent

Biden a beszélgetés során elmondta, hogy szívélyes beszélgetést folytattak Trumppal, és hogy aggódott kihívója egészségéért. Az erőszaknak nincs helye a politikában, és szerinte túl általánossá vált, ahogy arról beszélnek. Példaként a Capitolium ostromát és a 2017-es Charlottesville-i esetet is felhozta, ahol egy republikánus szavazó autóval hajtott a békésen vonuló antifák ellentüntetésébe. Biden szerint Trump reakciója az esetre az volt, hogy „mindkét oldalon nagyon jó emberek vannak”, ami szerinte elfogadhatatlan.

Biden szerint nem ő, hanem Trump hergeli az amerikaiakat

Biden elismerte, hogy rossz szavakat használt, amikor Trump lehetséges visszatérését egzisztenciális fenyegetésnek nevezte, és azt mondta, ideje, hogy Trumpot a célkeresztbe vegyék. Azonban szerinte nem az ő, hanem Trump retorikája járult hozzá a jelenlegi állapotokhoz. Biden szerint Trump veszélyt jelent a demokráciára, és tovább gerjeszti az indulatokat. Az elnök célja, hogy lecsillapítsa a felfokozott érzelmeket, és szerinte a demokráciaellenes kijelentésekkel kéne felhagyni.

Biden nem tudja, milyen hatással lehet a választásra a merényletkísérlet

Biden nem akart találgatásokba bocsátkozni a merényletkísérlet következményeit illetően. Elmondta, hogy elsősorban Trump jólétével és a védelmi intézkedésekkel foglalkozott. Biden szerint korábban elképzelhetetlen volt az amerikai politikában, hogy olyan kampánytáblák legyenek, ahol a másik párt jelöltjét nemcsak kritizálják, hanem egyenesen azt mondják neki, hogy b*ssza meg. Az elnök elégedett a védelmével és biztonságban érzi magát.

Biden nem lép vissza, szerinte jó mentális egészségnek örvend

Biden mentális egészsége is téma volt az interjúban. Az elnök kijelentette, hogy továbbra is versenyben marad, és szerinte sikeres elnökséget folytat. A közvélemény-kutatások szerint nincs túl nagy különbség közte és kihívója között. Biden szerint teljesítménye alapján kellene megítélni, nem pedig korát figyelembe véve. Az interjú végén Biden megerősítette, hogy mentálisan teljesen ép és jól van, és hozzátette, hogy a szellemi frissessége "átkozottul jó", ugyanakkor legitimnek tartja az életkora miatti kétségeket.