Az EU erdőirtás elleni intézkedései kritika kereszttüzében

Az Európai Unió új jogszabálya, amely az erdőirtás által érintett területekről származó termékek behozatalát korlátozná, több ország, köztük Ausztrália és Brazília bírálatát is kiváltotta.

Az Európai Uniót több ország is kritizálja, mivel állítólag téves adatokat használt fel az erdőirtás által érintett területekről származó behozatal betiltására irányuló szabályozásához, amely 2023. december 31-én lép életbe. A szabályozás célja, hogy az EU fogyasztása ne okozzon környezetkárosítást az államszövetségen kívül sem, korlátozva ezzel a kivágott földterületekről származó különböző áruk behozatalát.

A vita az erdőirtás által pusztított területek EU általi feltérképezése körül alakult ki. Egyes országok szerint ez olyan importtermékek egyoldalú tiltásához vezethet, amelyeknek mentesülniük kellene. Ausztrália brüsszeli nagykövetsége az EU térképei és Ausztrália 2023-as „Forests of Australia” térképei közötti eltérésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az erdősített területek eltérő meghatározásának tulajdonított.

Az uniós jogszabály több termékre vonatkozik, mint például pálmaolaj, állati bőr, kávé és más termékek, amelyek uniós importértéke az S&P Global szerint 2024-ben mintegy 126 milliárd euró lesz. A 2022 decemberében elfogadott szabályokat a blokk több mint 20 agrárminisztériuma is ellenezte, a várható adminisztratív terhek miatt.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek nemrégiben tartott ülésén Ausztria hat másik tagállam támogatásával az erdőirtási rendelet alkalmazásának időkeretének felülvizsgálatát kérte. Az ausztrál nagykövetség is aggodalmát fejezte ki a megfelelésre vonatkozó útmutatás hiánya miatt, valamint amiatt, hogy több tagállamban nincsenek kijelölt nemzeti hatóságok, amelyek a behozatalt felügyelnék.

Pedro Miguel da Costa e Silva, Brazília uniós nagykövete bírálta az EU megközelítését, mondván, hogy Brüsszel térképei bizonyos területeket, köztük a kakaó- és kávéültetvényeket, tévesen erdőként azonosítják. Javasolta, hogy az európai piaci szereplők működjenek együtt a termelők kormányaival, helyi megfigyelőrendszereket használva, amelyek nagyobb pontossággal rendelkeznek.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a térképek csupán eszközként szolgálnak a vállalatok számára a megfelelés biztosításához, és nem kötelezően használandók. Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztos kijelentette, hogy nem tervezik a jogszabály alkalmazásának elhalasztását, annak ellenére, hogy több ország és két európai biztos késleltetésre irányuló felhívásokat tett. Az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy az országok erdőirtási kockázatok alapján történő besorolásának bevezetését elhalasztják, de ez a rendszer fogja végül meghatározni az importhoz szükséges vámellenőrzések mértékét.