Történelmi rekordok a vasárnapi Európa-bajnoki döntőben

A spanyol labdarúgó-válogatott négy Európa-bajnoki címével új rekordot állított fel, míg Anglia egymás után másodszor veszített Eb-döntőt.

A spanyol válogatott lett az első csapat, amelyik négy Európa-bajnokságot nyert meg, ezzel történelmet írtak a vasárnapi németországi Eb-döntőben. Az IFFHS összegzése szerint Spanyolország korábban 1964-ben, 2008-ban és 2012-ben diadalmaskodott, és 2010-ben világbajnoki címet is szerzett. A spanyol csapat a 2023/24-es szezonban minden mérkőzését megnyerte, a selejtezőben hatot, a németországi tornán pedig hetet.

Anglia válogatottja az első olyan csapat lett, amely egymást követően két Európa-bajnoki döntőt is elveszített, és ezzel véget ért a 13 meccses, nyolc győzelemmel és öt döntetlennel jellemezhető veretlenségi sorozatuk. Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya az első, aki két Eb-döntőt is elveszített a csapat élén.

Luis de la Fuente, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, három különböző korosztályban nyert Európa-bajnokságot: az U19-esekkel 2015-ben, az U21-esekkel 2019-ben, és most a felnőtt válogatottal. Unai Simón kapus és Mikel Merino csatár mindhárom korosztályos csapatban szerepeltek.

A Manchester City adta a legtöbb játékost az Eb-döntő kezdő tizenegyébe, egy spanyol és három angol futballistával képviseltették magukat. Az Eb-döntők történetében először két tinédzser is kezdőként lépett pályára: a spanyol Lamine Yamal 17 évesen és egy naposan, az angol Kobbie Mainoo 19 évesen és 86 naposan.

Yamal a valaha volt legfiatalabb Európa-bajnok játékos lett, míg Jesús Navas, aki a döntőben sérülés miatt nem lépett pályára, a legidősebb, 38 év és 236 napos korával. Álvaro Morata pedig a legtöbb, 17 Eb-meccsen szereplő spanyol játékossá vált.

Rodri, aki a Manchester Cityvel és a spanyol válogatottal 2023 eleje óta nyolc trófeát nyert, az Európa-bajnokság legjobbjának választották. Klubcsapatával kétszer nyert Premier League-t, FA Kupát, Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot, a válogatottal pedig az Eb-cím előtt a Nemzetek Ligáját is megnyerte.

Francois Letexier, a francia játékvezető, az Eb-döntők történetének legfiatalabb vezetője lett, 35 évesen és 81 naposan.