Google: A története legnagyobb üzlete a láthatáron

A Google előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz kiberbiztonsági cég 23 milliárd dolláros felvásárlásáról, ami a vállalat eddigi legnagyobb akvizíciója lehet.

A The Wall Street Journal értesülései szerint, amelyeket a CNBC is megerősített, a Google és a Wiz közötti tárgyalások már előrehaladott szakaszban vannak, és hamarosan megállapodás születhet.

A Wiz, amelyet mindössze három éve, 2020-ban alapítottak, gyorsan fejlődött Assaf Rappaport vezetése alatt. A vállalat felhőalapú biztonsági megoldásai különösen vonzóvá teszik a nagyvállalatok számára, mivel átfogó betekintést nyújtanak a felhőinfrastruktúrába és jelentős számítástechnikai erőforrásokkal rendelkeznek.

A Wiz mögött olyan jelentős befektetők állnak, mint az izraeli Cyberstarts, az Index Ventures, az Insight Partners és a Sequoia Capital. Még májusban a vállalatot 12 milliárd dollárra értékelték, és a tőzsdei bevezetés is tervben volt.

Amennyiben az üzlet létrejön, ez nemcsak a Google számára jelentené a legnagyobb felvásárlást, hanem a cég kiberbiztonsági területen való egyértelmű és folyamatos elkötelezettségét is kiemelné egy olyan időszakban, amikor a kiberfenyegetések egyre nagyobb kihívást jelentenek a kormányok és nagy szervezetek számára.

A Google korábban is végrehajtott jelentős kiberbiztonsági akvizíciókat, például két évvel ezelőtt 5,4 milliárd dollárért megvásárolta a Mandiant céget.

A vállalat azonban jelenleg példátlan mértékű trösztellenes vizsgálatokkal szembesül, az amerikai igazságügyi minisztérium már kétszer is beperelte őket. A legutóbbi, 2023-ban benyújtott peres eljárás különösen rávilágított a Google akvizíciós gyakorlatára.

A Wiz-zel folytatott tárgyalások ellenére a Google továbbra is jelentős akvizíciók iránt mutat érdeklődést, ami azt sugallja, hogy a vállalat nem hagyja, hogy a versenyjogi aggályok gátolják terjeszkedési törekvéseit. Korábban a Google a Hubspot értékesítési szoftvergyártó felvásárlásáról is tárgyalt, bár az üzlet végül nem jött létre.